Официално: Това е европейската страна с най-чисти плажове

Официално: Това е европейската страна с най-чисти плажове

Критериите за Син флаг включват стандарти за качество, безопасност, екологично образование и информация, предоставяне на услуги и общи критерии за управление на околната среда

Кипър, заедно с Малта и Люксембург, е класиран на първо място по чистота на своите води за къпане, съобщи съдията по Националната програма за Син флаг, CYMEPA, по време на церемонията по връчването на 79 Сини флага на 77 от плажовете на Кипър и на две яхтени пристанища, предаде за БТА кипърската агенция КНА.

Критериите за Син флаг включват стандарти за качество, безопасност, екологично образование и информация, предоставяне на услуги и общи критерии за управление на околната среда.

Събитието се проведе на плажа „Вупа“ (Vouppa) в Агиос Тихон като министърът на земеделието, развитието на селските райони и околната среда Петрос Ксенофонтос поздрави 77-те местни власти и двете яхтени пристанища, отличени тази година.

Министърът на туризма: Върнахме се във върховете на световния туризъм

В обръщението си Ксенофонтос каза, че Синият флаг е най-разпознаваемият и широко разпространен екологичен символ за качество в света, който отличава по строги критерии организираните плажове, постигащи екологични цели с високо качество.

„Важно постижение за Кипър е фактът, че 77 плажа от 123 водни зони за къпане и две яхтени пристанища отговарят на критериите, което им спечели Син флаг тази година, още едно важно отличие за страната ни“, добави той.

Министърът подчерта, че според изготвения и изпратен до Европейската комисия доклад за 2022 г. Кипър следва най-строгите изисквания на Директивата за управление на качеството на водите за къпане и е изпълнил всички произтичащи от нея задължения.

По-специално, добави той, Кипър получава 99,2% съответствие – 119 от 120 места за къпане са класифицирани с отлично качество, а едно място все още не е класифицирано поради ограничен брой проби.

В обръщението си директорът на отдела за осигуряване на качеството в министерството на туризма Анита Деметриаду каза, че неслучайно всяка година броят на плажовете в Кипър, които отговарят на критериите на европейската програма „Сини флагове“ се увеличава.

„Като национален координатор Министерството на туризма поставя програмата „Син флаг“ сред приоритетите си“, каза тя, като посочи, че в тазгодишния бюджет са одобрени над 200 хиляди евро за местните власти като част от плана за качествено и естетическо облагородяване на плажовете.

Генералният секретар на Националната програма за Син флаг д-р Майкъл Йеридис обяви, че Кипър е класиран на първо място сред страните от ЕС заедно с Малта и Люксембург по отношение на чистотата на водата със 100%, Гърция е на второ място с 97% и Германия – на трето място с 94%.

Ето истината: Спира ли авантата кафе с шезлонг в Гърция?

По време на церемонията, която включваше артистична програма от Кипърския полицейски филхармоничен оркестър, Паралимни получи 19 сини знамена, 16 бяха присъдени на Агия Напа, седем на Агиос Тихон, шест на община Пафос, по три на община Ларнака и община Героскипу , община Пегея и Нео Хорио, по две за община Лимасол, Полис Хрисохус, Пентакомо и Пиргос и по един син флаг за Вороклини, Перволия, Зиги, Парекклисия, община Гермасойя, община Агиос Атанасиос, Епископи, Писури и Леба. Яхтените пристанища на Агия Напа и на Лимасол също бяха отличени със Син флаг.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Бай Петър

Бай Петър 12.06.2023 6:06

Люксембург няма море. Пи внимателно следващия път.

Тони

Тони 13.06.2023 23:35

Ако се гледа чистотата на водата като цяло, за да се класира Люксембург, то къде тогава е Швейцария?

Стоян

Стоян 14.06.2023 19:39

От къде на къде сравнявате две различни морета.

А да видим

А да видим 14.06.2023 21:53

Къде е кафявият флаг,натурално наторено, подсказка първо в езеро изтича и после към плажуващите,що е то

Boringo

Boringo 17.06.2023 4:36

Люксембург, не е на море, бе... Тъпаци!