logo

Открийте Мадейра – острова на Кристиано Роналдо

Открийте Мадейра – острова на Кристиано Роналдо

Още с кацането на остров Мадейра името и образът на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо започва да ви преследва. Още от летището на град Фуншал, което носи името на футболиста, превърнал се в бог за местните хора.

Атлантическият остров Мадейра, който е част от територията на Португалия, е известен кат родното място на два световни феномена: виното, кръсено на него, и Кристиано Роналдо. Има и репутацията на място за отдих на британските пенсионери.

Но архипелагът в Атлантическия океан, който всъщност е много по-близо до Мароко, отколкото до Португалия, предлага на пътешествениците много повече от това, което се вижда на пръв поглед. Милиони години вулканична активност са оформили Мадейра така, че да не прилича нито на Европа нито на Северна Африка.

В този европейски град можете да застанете между две блъскащи се морета (СНИМКИ/ВИДЕО)

Островът е едно почти диво място с черни пясъчни плажове, планински върхове, скриващи се в облаците и долини, покрити с ароматни цветя, в които има безброй ферми. Дори само гледките в него са прекрасни.

Към това обаче се прибавя и чудесното време през почти цялата година – средната температура е около 24 градуса по целзий през лятото, а през зимата най-ниската температура е 15 градуса. Да не забравяме и изненадващо приятната местна кухня. Тя е още един плюс към това райско място, където има много повече неща за правене от типичните екзотични дестинации.

Главният остров – Мадейра, е образуван от вулканична почва и затова няма естествени бели пясъчни плажове. Ако искате такива, вземете ферибота до Порти Санто, на североизток, и се радвайте на чистите брегове колкото си искате.

Плажовете с черен пясък на основния остров, обаче, са страхотни. Заниманията и развлеченията, свързани с океана, са безкрайни. Малкото, но забележително село Понта до Сол, в югоизточния ъгъл на острова, има спокоен каменист плаж, който може да се ползва почти целогодишно, защото тази част от Мадейра е особено слънчева.

На северозапад Порт Монице специален със своите басейни със солена вода, които първоначално били издълбани от разтопена лава. Там можете да правите някои наистина вълнуващи неща като каране на кану, риболов, гмуркане и плуване с делфини.

Лесно е да бъдете съблазнени от сините вълни на Мадейра. Но за да усетите истинската същност на острова, отидете до вътрешността, за да изследвате горите и да изкачите стръмните планини. Да си наемете самостоятелно кола е един вариант, но ако си наемета водач, ще откриете малки селца, бананови ферми, красиви малки канали и непрестенциозни местни неща за ядене.

За любителите на планината се препоръчва маршрутът меж ду двата най-високи върха на острова – Пико до Ариейро и Пико Руиво. За наистина щуро преживяване вземете лифта до живописната Монте от Фуншал, столицата на острова. На път, обратно, обаче, се качете на кош. През 19-и век това бил най-бързият начин за превозване на богати хора, които имали втора къща или ферма горе в планината, където се криели от жегата на Фуншал през лятото.

Кулинарното наследство на острова е изумително разнообразно. Дори и да сте посещавали други части на Португалия, някои от ястията на Мадейра ще са напълно нови за вас.

И както казахме, пригответе се да виждате лицето на Кристиано Роналдо навсякъде. Роденият във Фуншал футболист ви посреща още на летището, където има негов бюст, ще видите негова снимка в таксито до хотела, но нищо не може да се сравни с това, което ви очаква в хотела, който е съвместен проект между Ронадло и най-голямата португалска хотелска верига. Гостите са посрещани в бутиково лоби с тениски, подписани от звездата, поставени в рамка изрезки от вестници и други изображенията на петкратния носител на Златната топка.

В Австралия в момента е нещо страшно, а ходенето на плаж – опасно за живота

Той е дори в тоалетните, усмихвайки се от стената с дизайнерските си очила, които всъщност са огелдалата в банята. По коридорите има изкуствена трева и LED осветление, създаващи усещане че сте в тунела на стадиона преди да излезете на терена. Гардеробите в част от стаите изглеждат като тези в съблекалните на стадиона.

Тези, които искат да се доближат още повече до Кристиани, могат да се упражняват с топка на открито или да посетят неговия музей.

Коментирай