logo

Пазете се! Мелтемът вече е в Черно море

Пазете се! Мелтемът вече е в Черно море

Морето не е до колене, когато се подценява и се подхожда лекомислено, се стига до фатални инциденти

Всички сме чували, че през август Черно море се обръща и влизащите във водата трябва да бъдат по-внимателни, за да избегнат трагични инциденти. Какво всъщност означава това?

През август започват да духат по-силни ветрове, известни като мелтем, които предизвикват по-бурни и по-чести вълнения на морето.

Ето кой е най-близкият до София плаж - много далече от Бургас

Антон Налбантов, директор на водно-спасителната служба към Българския Червен кръст (БЧК), предупреди, че морето не е до колене, а водата, освен място за забавление, крие и опасности, а когато се подценява и се подхожда лекомислено, се стига до фатални инциденти.

"След тези по-бурни вълнения се образуват мъртвите течения и дънните ями - много опасни явления в морето, особено за неумеещите да плуват. Когато хората попаднат в тях, много често ситуациите са драматични и, от незнание и паника, настъпва давене, особено, ако няма кой да помогне", каза още Налбантов пред БТА.

Какво става? Стотици се давят в Турция

"Мощта на водата издълбава дъното и ямата се появява около брега – на плиткото, но правят плиткото дълбоко. Спасителите са обучени и знаят, че след такива вълнения се появяват дънните ями и са задължени сутрин да оглеждат дъното и да ги обозначат, както и да предупреждават туристите… За да може човек да преодолее мъртво течение, не трябва да плува фронтално, срещу брега", припомни Антон Налбантов.

Според него най-големият враг на неумеещите да плуват е паниката, но не трябва да се мисли, че щом си добър плувец, всичко ти е позволено.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай