logo

Плажовете, на които кракът ви по-добре да не стъпва (2 част)

Плажовете, на които кракът ви по-добре да не стъпва (2 част)

Радиация, хипотермия, болести – това са само част от нещата, които могат да съсипят ваканцията ви

В pochivka.blitz.bg вече ви показахме цял куп плажове, които имат лоша репутация по света и то напълно заслужено. Целта ни е да ви предупредим за какво да внимавате преди да изберете следващата си дестинация за почивка.

Някои от тези плажове са очевидно опасни, но на други трябва да се вгледате внимателно, за да разберете защо е по-добре да си отмените резервацията по най-бързия начин.

След като ви показахме местата, на които вместо с тен, можете да се сдобиете с белези от ухапвания, изгаряния и други наранявания, някои от които водят и до смърт, вижте сега и плажовете, на които дебнат още по-неочаквани опасности.

Радиация, хипотермия, болести – това са само част от нещата, които могат да съсипят ваканцията ви, ако изберете някой от следващите плажове:

Hanakāpīʻai Beach, Хавай

Ако не искате да сте следващата чертичка на тази табела, по-добре избягвайте крайбрежието На Пали на Кауай. Когато тръгнете на излет по популярния тук маршрут, ще видите този надпис: „Внимание! Не ходете близо до водата. Незабележими течения са убили ... ///... посетители“.

За да ви стане ясно колко силни са тези течения – много от телата на удавените изобщо не са открити. Легендата твърди, че на острова живее древен хавайски бог, който преследва чуждестранните плувци.

Атол Бикини, Маршалови острови

Ако все още не сте чували тази история – през 50-те години на 20-и век малкият остров е ползван за серия ядрени опити, включително един от най-големите взривове, извършвани някога – „Касъл Браво“. Заедно с това е освободено голямо количество радиация, която замърсила околния регион. Атол Бикини е станал необитаем. Въпреки това в последно време е станал популярна дестинация, а туристите са инструктирани да не ядат и да не вземат нищо от там.

Плая Зиполите, Мексико

Известен с хипи енергията си и лежерната атмосфера, водите на този плаж всъщност не са никак спокойни. Силните подводни течения, намиращи се тук, са довели до много смъртни случаи. Мястото се е сдобило с прозвището „плажът на смъртта“ и е подходящо по-скоро да събирате тен и да пиете коктейли на пясъка, отколкото за плуване.

Утаклеив, Норвегия

Ако обичате водата в морето да е студена и да усетите лек шок, когато влезете, но все пак да ви е приятно, вероятно сте чували за студените води на този плаж. Само че температурите тук не само ще ви охладят, но може да получите и хипотермия. Между 8 и 14 градуса – това не е плаж, на който ще искате да се съблечете.

Плажът на Брега на скелетите, Намибия

Това е не само един от най-зловещите плажове в света, но и един от най-опасните. Докато се разхождате по него трябва много да внимавате къде стъпвате. Скелети на китове и други големи животни са изхвърлени на брега – останки от китоловната индустрия, както и отломки от кораби.

Бушмените наричат района „Земята, която бог създаде в гнева си“, а португалците му казвали „портите на ада“. Околните течения стават причина за гъста мъгла в океана, което прави климата много враждебен.

Боа Виагем, Бразилия

Нищо чудно, че този плаж е пълен с предупредителни табели да не се влиза във водата – той държи рекорда за най-голям брой смъртоносни нападения от акули в сравнение с което и да е друго място на света.

Интересното е, че прези 1990 г. тук не е имало нападения. Смята се, че внезапният им бум е причинен от развитието на близкото пристанище Суапе, което отклонило течението на няколко реки, които държали акулите настрана.

Залив Щитовая, Русия

Това е едно от най-страхотните места за сърф, но ви трябва разрешение да отидете там. Причината е, че наоколо има няколко топсекретни военни обекти.

Освен това наблизо има няколко стари ядрени подводници, които изпускат радиация във водат и са причина за много инциденти. Замърсяването на водата е причинено и от подводните хранилища за радиоактивни материали, пише Noteabley.

Стейтс, Великобритания

Този плаж в Йоркшир е обявен за един от най-замърсените в цяла Европа. След като на няколко пъти не успява да постигне стандартите на ЕС за чистота, той остава в списъка с места, където плуването е забранено. Причината за замърсяването са отпадните води на фермите, които се изливат на пристанището. Диария, ешерихия коли, менингит, тиф, хепатит А - възможностите за тежки здравословни проблеми са безкрайни. 

Плажовете по Амазонка, Бразилия

Мътните води на реката са дом на страшни същества и са сериозна заплаха за живота ви. Сред тях са електрически змиорки, анаконди, пирани и вероятно най-страшното – кандиру, рибата паразит, която може да влезе в човешкото тяло през всеки отвор.

Секънд Бийч, Южна Африка

Западният нос на Южна Африка е едно от най-красивите места в света. Там се намира град Порт Сейнт Джон, който има няколко плажа, включително и Секънд Бийч. Той е печално известен със своите нападения на акули, най-вече бича акула. Тези хищници са отнели живота на 8 души само в последните няколко години.

Дарвин, Австралия

Австралия, която на практика е остров, е известна със своите плажове. Крайбрежието на Дарвин, обаче, на северния бряг, е предимно пусто. Безброй отровни кубомедузи превземат района между октомври и май, а крокодилите, които са тук целогодишно, превръщат Дарвин в едно от най-опасните места за плуване на континента. Има и акули, така че направо го пропуснете.

Минданао, Филипините

Този филипински остров се гордее с удивителна природна красота, която привлича много туристи. В последните години, обаче, ходенето там не е препоръчително. Островът стана място за сблъсъци и насилие, а няколко туристи бяха отвлечени.

Плажовете Манаус, Бразилия

Опасностите в Манаус нямат нищо общо с морските създания. Там трябва да се пазите от хората, тъй като нивото на престъпност е космическо. Ако решите да разгледате плажа, се препоръчва да носите само минимално количество пари като си предвидите и пари, които да дадете на бандитите. И нищо повече. И да си тръгнете преди да е станало тъмно.

Остров Ламу, Кения

Дълго време Ламу е бил считан за дестинация мечта още от 60-те години, когато тук пристигали хипита и го наричали „Катманду на Африка“. Със своята красива смесена архитектура, удивителни плажове и живописна градска част, Ламу е една от най-добрите дестинации на Кения.

Нещата, обаче, са се влошили през последните години. Причината е само една – сомалийските пирати, които отвличат туристи.

Плаж Тамарама, Австралия

Трудно е да си представим, че един такъв популярен плаж в голям световен град ще се появи в този списък. Но този плаж на южната страна на Сидни си е спечелил репутацията на особено опасен.

Голите японски гмуркачки ама ВИДЕО 18+

Силните вълни, в комбинация с два пясъчни прибоя, притиснали Тамара, са причина за две течения, които са много опасни при сърфиране и плуване. С над 150 случая на спасяване на година, Тамарама е един от най-опасните охраняеми плажове в цяла Австралия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Аlex

Аlex 08.10.2020 18:56

Ами сега.к'во ш'праа?Таман мислех да отскоча до Бразилия...