Приказна разходка: 17 необикновени плажа от целия свят СНИМКИ

Приказна разходка: 17 необикновени плажа от целия свят СНИМКИ

Една от най-поразителните разлики в тези крайбрежни места е различният цвят на пясъка

Когато чуете „плаж“, вероятно си представяте жълт или бял пясък, търкалящи се вълни, ярко слънце и бира или коктейл в ръката ви. Но плажовете по света имат много повече форми и цветове, отколкото можем да си представим.

Показваме ви 17 плажа, които по един или друг начин излизат напълно от представата, с която сте свикнали.

Една от най-поразителните разлики в тези плажове е различният цвят на пясъка. Пясъкът обикновено се образува от това, което вълните донасят към брега – скали, черупки, корали или стъкло. Някои редки зелени плажове са образувани от оливин, който е остатък от вулканични изригвания. Черните плажове също обикновено са резултат на вулканични изригвания. Розовите плажове на Бермуда са оцветени от остатъци от корали.

Стъкленият плаж до Форт Браг в Калифорния – образувал се, след като години наред местните жители изхвърляли там боклука си. Той пък бил носен към брега от големите вълни. Хвърлянето на отпадъци впоследствие е забранено, но стъклото си останало.

Да спиш при рибите – не е страшно, а страхотно в първата в света подводна вила 

Скритият плаж в Мариета, Мексико – твърди се, че този плаж се е образувал, след като мексиканското правителство използвало тези необитаеми острови за учебни цели в началото на 20 век.

Плажът на Малдивите, който изглежда като звездно небе – светлините на този плаж идват от микроскопичен биолуминесцентен фитопланктон, който излъчва светлина, когато има вълни.

Плажът на катедралите, Рибадео, Испания – удивителните, напомнящи на катедрали арки и техните колони са формирани от разбиващите се вълни в продължение на хиляди години.

Плажът с розовия пясък на Бахамите – приказният розов пясък е с такъв цвят заради донесените от морето остатъци от корали, раздробени на миниатюрни парченца от вълните.

Екстремните кацания на самолети на Махо Бийч, Сейнт Мартин

Йокулсарлон, Исландия – черният вулканичен пясък на плажа контрастира по красив начин с белите и прозрачни парчета лед.

Драконовите яйца на Коекохе Бийч, Нова Зеландия – кръглите камъни на този плаж са топки от утаечна скала, която е била по-твърда от земята около тях и която отдавна е отмита от водата. Те, обаче, остават незалети и са изгладени от разбиващите се вълни.

Зеленият пясък в Куру, Френска Гвиана

Плажът със зеления пясък Папаколеа, Хавай – зеленият пясък е образуван от минерала оливин, който се получава от лава, която се охлажда в морето

Плажът с гигантските „павета“, Ирландия – пътеката, наподобяваща на паваж, се е образувала преди 50-60 млн. години, когато базалтова лава се е издигнала до земната повърхност и се е охладила, напуквайки се под формата на странни и големи редове.

Плажът с черния пясък Паналуу, Хавай – черният пясък се е получил от базалтова лава, която експлодира, когато се излее в морето и се охлади много бързо.

Най-добрите места за плаж през ноември – изненадващо голям избор от дестинации

Плажът с червения пясък, Рабида, Галапагос – червеият пясък се е получил от остатъци от богата на желязо лава, която се е окислила. Възможно е „принос“ да имат и частиците от корали, донесени от морето.

Плажът с черупките, Шарк Бей, Австралия – водата близо до плажа е толкова солена, че кълбовидната мида може да се размножава там на спокойствие без своите естествени врагове. Оттам идва и изобилието от тези мекотели, чиито черупки заливат брега.

Плажът с пурпурния пясък Пфайфър, Калифорния – пурпурният цвят се вижда само като „петна“ по плажа. Той се получава, когато залежите от манганов гранат от близките хълмове се разграждат в морето.

Вик Бийч, Исландия – Исландия е страна с голяма вулканична активност, затова тук черните плажове се срещат често.

Пещерният плаж в Алгарве, Португалия – по крайбрежието на Алгарве има варовик, който лесно се разгражда и оформя в изумителни морски пещери.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!