logo

Сълзата на Афродита - гръцкото райско кътче, вдълбано в скала, което трябва да посетите СНИМКИ

Сълзата на Афродита - гръцкото райско кътче, вдълбано в скала, което трябва да посетите СНИМКИ

Лагуната Йола може да се състезава за титлата на най-красивия естествен басейн в света. Защо трябва да дойдете тук поне веднъж?

Според местната легенда този басейн е създаден от Зевс, за да изкъпе дъщеря си Афродита. Но какво е разстроило богинята до сълзи? Може би предателството на бащата? Всъщност, според втората легенда, самият Зевс се превърнал в този естествен басейн, за да се грижи за една от многото си любовници.

Както и да е, но лагуната Йола може да се състезава за титлата на най-красивия естествен басейн в света. Защо трябва да дойдете тук поне веднъж.

Лагуната Йола се намира близо до село Астрис на гръцкия остров Тасос. Там се намира басейн, вграден в скалите, който е дълъг около 20 метра и широк 15, заобиколен от скали с височина до осем метра. Така че, ако само плуването не ви е достатъчно, можете да се заемете със скокове от скали.

Този уникален резервоар дава божествено усещане от плуването. Все пак водата в басейна е по-топла от тази в морето. По същата причина тук идват любителите на изучаването на дълбокото море - гмуркачи.

Кацали ли сте на Роналдо? Това е най-опасното летище в Европа СНИМКИ

Най-доброто време за посещение
Смята се, че е най-добре да дойдете тук извън сезона - в началото на юни или септември. Времето все още е хубаво, но ще има по-малко туристи. Ако решите да посетите това място през летните месеци, отидете тук възможно най-рано, защото през деня басейнът може да бъде претъпкан.

Как да стигнем до там? 
Можете да посетите естествения басейн на Тасос с кола (ще трябва да карате по черен път). Наблизо има няколко места за паркиране, така че използвайте телефона или GPS, за да спрете на едно от тях.

Още няколко полезни съвета:
Басейнът е без сянка, шезлонги и чадъри. Така че не забравяйте шапката и слънцезащитния крем.
До басейна има малка механа и кафене, където можете да похапнете или да пийнете. Но наблизо няма други магазини, така че носете вода или леки закуски със себе си, когато посещавате.
Препоръчително е да плувате в специални обувки (често се продават близо до каменисти плажове), за да не се нараните на скалите. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

е гати тъпия сайт

е гати тъпия сайт 13.04.2023 11:14

страашно място,пържиш се на камък...

Хаха

Хаха 13.04.2023 12:01

Панелни плъхове дето и до Тасос не са отишли да не се изказват

Морския пич.

Морския пич. 13.04.2023 17:58

Незнам кой ви плаща , за да рекламирате непрекъснато тези гръцки измамни мишки. Напишете нещо хубаво за нашето море.

бръмм

бръмм 13.04.2023 18:45

Ходихме ,едва го открихме -няма табели никакви, подхода е в частни шубраци и е заграден ,до кръчмето се паркирахме и от там в шубраци и жега още 20мин.пеша. Скачат ,но е доста опасно-излиза се само от към открито море ,хлъзгаво е и ,ако има вълни заливат изхода и е мн опасно . Абе не си заслужава !

нищо хубаво не остана на нашето море

нищо хубаво не остана на нашето море 13.04.2023 18:46

зasraxте го яко

смехх!

смехх! 14.04.2023 11:39

Аз на това му викам "гьола".