Кацали ли сте на Роналдо? Това е най-опасното летище в Европа  СНИМКИ

Кацали ли сте на Роналдо? Това е най-опасното летище в Европа СНИМКИ

Тъй като архипелагът се намира на прилично разстояние от континента, инфраструктурата се развива тук много по-бавно

Португалският архипелаг Мадейра включва няколко острова в Атлантическия океан, но само два от тях, Порто Санто и Мадейра, са населени. Любопитното е, че най-близкият до архипелага континент е Африка.

Мароко се намира на 680 километра от Мадейра, докато архипелагът се разделя на около хиляда километра от Португалия.

Мадейра е известна с уникалната си природа, вкусна храна и колорит, но не всеки се осмелява да отиде тук. Факт е, че летище Кристиано Роналдо в Мадейра е едно от най-опасните в Европа и тук летят само най-опитните пилоти.

5 неща, които никога да не казвате на една рускиня!

Тъй като архипелагът се намира на прилично разстояние от континента, инфраструктурата се развива тук много по-бавно. Затова векове наред се е налагало местните жители да ходят до съседните селища по опасни пътеки.

Добрите пътища заедно с летището се появяват тук едва през 20 век. Летище Мадейра се счита за едно от най-опасните, тъй като кацането на самолет тук е изключително трудно от гледна точка на технологиите. Районът на пистата е заобиколен от отвесни скали. За да кацнат грамотно, пилотите трябва да се насочат право към скалите и след това, летейки до летището, да направят остър завой, за да приземят самолета.

Летището е построено през 1964 г. и през първите 15 години имаше няколко аварии, след което пистите бяха реконструирани повече от веднъж.

Летище Мадейра е най-опасното в Европа, но не и в света. Тази титла е дадена на летище Princess Juliana на остров Сен Мартин в Карибите. По време на кацане там самолетите летят на височина 10-20 метра над плажа и туристите, но мнозина идват на плажа специално, за да се насладят на спектакъла. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Калиско

Калиско 04.04.2023 9:37

Абсолютна измислица. Просто част от пистата е изградена върху огромни бетонни колони.