Този плаж се посещава от хиляди туристи, а е от най-опасните в света

Този плаж се посещава от хиляди туристи, а е от най-опасните в света

Райският пясъчен плаж изглежда особено привлекателен през лятото, но плуването тук не се препоръчва

Едва ли има някой, който не си е мечтал за перфектната лятна ваканция на Хаваите. Ако има такъв, той може би е чул за опасните места на тези райски острови.  

Сред тях е плажът Ханакапиай, разположен във великолепния парк На Пали. Райският пясъчен плаж изглежда особено привлекателен през лятото, но плуването тук не се препоръчва. Освен това ще го намерите в списъка на най-опасните плажове в света.

Не виждате двойно! Това са плажове-близнаци в Гърция

Причината е в буйните му морски течения, а това си проличава най-вече през зимата, когато огромни вълни се разбиват в скалите му, поглъщайки цялото крайбрежие. Който е хванат от морското течение тук и го отнесе в морето, е изгубен. Най-близката безопасна крайбрежна зона е на почти 10 километра, така че шансовете за оцеляване са доста малки.

Най-малко 15 жертви на удавяне все още не са открити и се смята, че около дузина души се давят тук всяка година. Някои казват, че има и повече: туристите дори са посрещнати от предупредителен знак, че над 80 души са се удавили тук от 2014 г.

Това са спекулации и никой не е потвърдил тази бройка, но това е достатъчно да изплаши хората и да ги предпази от потенциална беда.

Самото разположение на плажа е колкото опасно, толкова и изкусително. До него няма павиран път, но ще попаднете на няколко морски пещери.

Но това не пречи на туристите да му се наслаждават. Поне през лятото, когато условията са по-безопасни и плажът става чудесно място за пикник, ако не за плуване.

Самият плаж се намира недалеч от пътеката Калалау, една от най-популярните туристически пътеки на Хаваите. Той е дълъг 18 километра и свързва красивия плаж Ке'е с долината Калалау. Смята се за една от най-красивите, но и най-опасните маршрути не само на Хаваите, но и в целите САЩ.

Плажовете, на които кракът ви по-добре да не стъпва (2 част)

Всъщност опасността няма нищо общо със самата пътека. Хората, които загиват по нея, умират предимно от плуване на опасни плажове или падане в морето от скали. В близост се намират и известните водопади Ханакапиай, високи 91 метра. Достъпът до тях също е предизвикателство, но усилията си заслужават.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ 22.09.2022 16:43

И Е ПЪЛНО С АКУЛИ СТАМАТ