logo

Защо на Бали при отлив в морето влизат само смелите и глупавите

Защо на Бали при отлив в морето влизат само смелите и глупавите

Това е и най-честата причина за плувни инциденти в океана

Хората, живеещи на остров Бали, предпочитат плуването в басейни пред естествените води. Чужденците недоумяват как е възможно човек да живее на това райско място и да не влиза в океана всеки ден.

Вероятно сте чували за постоянните приливии отливи на острова. Местните хора, обаче, ще ви кажат, че опасността се крие другаде.

Приливите и отливите на Бали се редуват на всеки 6 часа. Плуването при отлив може да бъде неудобно поради факта, че ще трябва да отидете по-надалече, за да стигнете до водата.

А при прилив някои от плажовете са залети с вода и няма къде да се излегнете на слънце. Но ако за вас не е причина да не влезете в морето, трябва да знаете, че нещата са много по-сериозни.

По време на отлив и последващ прилив се образува особено течение – обратно. Наричат го още мъртво и разкъсващо. То е с посока перпендикулярна на брега.

Водата при отлив не се оттегля като непрекъсната линия, а се разделя на ръкави. Ако има пясъчни брегове или рифове, на тези места тя се задържа, а след това се устремява далеч от крайбрежния пясъчен бряг с още по-голяма скорост.

Има течения, които винаги се появяват на едно и също място и имат сходни характеристики – скорост и ширина на ръкава, по който се движи водата.

Това явление, обаче, може да се появи и спонтанно. И няма значение колко е дълбока водата край брега. Човек, застанал до кръста във водата, може внезапно да бъде грабнат с голяма сила и отнесен в океана.

Хубаво е, ако скоростта на движение на водата е ниска – около 5 км/ч, а ръкавът е достатъчно тесен, за да излезете от него. Но има мъртви течения с ширина до 50 метра и скорост от 20 км/ч. В този случай човек със сигурност ще се окаже извън плажната зона.

Местните жители са наясно с тази особеност на острова и не влизат във водата във времето, когато бреговата ивица се променя. Но туристите често пренебрегват безопасността, разчитайки на късмет, или просто не знаят за тази подробност. Това е и най-честата причина за плувни инциденти в океана.

Какво да направите, за да оцелеете

Първото нещо, което ще искате да направите, когато сте отнесени в морето, е да се опитате да попречите на случващото се. И точно в това е грешката на повечето къпещи се.

Наистина, трудно е просто да се отпуснете и да лежите на повърхността, когато брегът се оказва все по-далеч и по-далеч. Но плуването срещу течението е трудно дори за опитен плувец. Силите му бързо свършват и той отива под водата.

Няма нужда да се страхувате, че потокът ще ви занесе много навътре в дълбокото. Движението на водата става хоризонтално, а не вертикално. Обикновено след няколко десетки метра обратното течение отслабва.

Може да се опитате да изплувате от него. Но трябва да се движите не перпендикулярно на брега, а успоредно. Т.е. да изплувате отстрани на оформилия се ръкав.

При всички случаи не се колебайте да извикате за помощ.

Коментирай

чичо пей

чичо пей 31.05.2021 10:37

Точно същата попара я ядох на Каваците!Едвам се измъкнах!Много мръсна история!

Пей чичо

Пей чичо 31.05.2021 23:47

Аз на Камчия миналото лято,че и спасители нямаше Едни хора добре че помогнаха,щях да си ида без време,от една глупост....