logo

Ледник "върна" обувката на легендарен алпинист

Ледник "върна" обувката на легендарен алпинист

По този начин отпаднаха съмненията срещу Райнхолд Меснер, че е отговорен за смъртта на брат си

След 52 години ледникът под Нанга Парбат „върна“ и втората обувка, носена от Гюнтер Меснер, когато изчезва, пометен от лавина в подножието на реброто Мъмери, докато се спускат с брат си Райнхолд.

Това съобщи в социалните мрежи самият Райнхолд, който в продължение на над три десетилетия е несправедливо обвиняван, че е изоставил Гюнтер близо до върха, достигнат по Рупалската стена в името на собствената си слава.

Двамата тръгват през 1970 г. към върха, достигат го, но са на ръба на изтощението. Свършват водата и храната и Гюнтер започва да халюцинира заради височинна болест.

Вкараха невинен пътник в затвора след грешка на една от най-големите авиокомпании в света

И тук започват съмненията. Райнхолд, който губи 7 пръста заради измръзване по време на експедицията, казва, че са тръгнали надолу през западния склон Диамир и тогава брат му е бил пометен от лавина.

Други двама алпинисти – Макс фон Клайн и Ханс Залер, които участват в експедицията, но не изкачват върха, обаче свидетелстват друго. В своя книга, издадена в Германия, те обвиняват Райнхолд, че е пратил брат си да слиза сам по опасната Рупалска стена, въпреки че е виждал, че той е почти мъртъв от изтощение. Самият Меснер поел по друг, неизследван маршрут по Диамирския склон, защото искал да стане първият алпинист, направил такова спускане.

Тези обвинения бяха опровергани окончателно чак през 2005 г., когато бяха открити останките на Гюнтер Меснер. Трупът му е открит напълно облечен в якето и едната обувка, с които е бил във фаталния ден. Мястото, на което бе открито тялото – на 4400 м на западния склон Диамир, а не на Рупал, потвърди тезата на Райнхолд, че не е изоставил брат си, а той е бил пометен от лавина.

6 навика на турците, които ще ви изумят

Местен жител тогава откри трупа. Вероятно тялото е било завлечено до тази височина от по-високо от топящия се сняг и лед поради глобалното затопляне. Според спорната информация от 1970 г. Гюнтер е изчезнал на около 7000 м.

„Най-после имаме доказателство, че е бил прав“, коментира тогава един от близките му приятели Симоне Моро. „90% от алпийската общност и преди беше убедена в невинността му, но това откритие ще убеди и останалите 10%.“

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай