logo

Под резиденцията на Дядо Коледа в Лапландия се проверява бункер в случай на ядрен удар

Под резиденцията на Дядо Коледа в Лапландия се проверява бункер в случай на ядрен удар

Бомбоубежището може да побере приблизително 3600 души

В резиденцията на Дядо Коледа в град Рованием в Лапландия (Финландия) има бомбоубежище в случай на ядрена атака, което може да приюти няколко хиляди души.

Както посочва TSN, преди Финландия да се присъедини към НАТО отвъд полярния кръг, те решиха да проверят здравината на убежището в случай на евентуална бомбардировка от Русия.

Обикновено около 10 000 души идват в коледната резиденция на Дядо Коледа всяка година, но на фона на руската инвазия в Украйна и плана на Финландия за присъединяване към НАТО, властите на страната си спомниха за двойната й цел.

Оказва се, че от 20 години под къщата на Дядо Коледа има бомбоубежище. Сега подземните му коридори са частично осеяни с писма от деца, изкуствени коледни елхи, фигурки на елени и други коледни принадлежности. Този заслон е построен още в края на 90-те години и е планиран като резиденция на Дядо Коледа, но от 1940 г., след руските атаки, укритията са задължителни за всички къщи в страната.

Китай строи подводен влак, който ще обедини света

Отбелязва се, че помещетието е предназначено за няколко хиляди души и е в състояние да издържи не само ракетни бомбардировки, но и химически и дори ядрени удари. Има всичко за автономен живот в случай на война през първите седмици: отделен кладенец с вода, осветление, отопление и дори оборудване за копаене в случай на затрупване. Сега проверяват дали има достатъчно спални чували, аптечки, храна и играчки за деца.

„Планът е около 3600 души да могат да влязат тук и ако е необходимо, можем да останем тук толкова дълго, колкото изисква ситуацията“, каза специалистът по сигурността в Рованиеми Тапио Хиетаганас. „Когато мислим дали семействата ще идват тук и дали ще бъдем тук за дълъг период от време, трябва да мислим и за комфорта на децата.“

Такъв наплив от туристи Турция не е виждала, а няма да повярвате колко от тях са българи

Финландците обаче възлагат надежди не само на убежищата. След руските зверства в Украйна те се отнасят по-сериозно към военната отбранителна част. Финландците имат около 1300 км обща граница с Русия. В случай, че украинският сценарий се повтори, те искат да са готови да отблъснат врага.

Както УНИАН съобщи по-рано, през май 2022 г. Финландия и Швеция официално кандидатстваха за присъединяване към НАТО. Русия отговори, като обяви, че ще създаде 12 армейски части на територията на Западния военен окръг.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай