logo

Стиска ли ви? Това са най-страшните ски писти в Европа

Стиска ли ви? Това са най-страшните ски писти в Европа

Всички те са най-лесни за спускане при пресен сняг, но се превръщате в ужасяващи ледени пързалки след дълъг период на ясно небе

Сините писти са ви скучни? Червените вече ги минавате с лекота? Може би е време да вдигнете нивото.

Дали, обаче, сте достатъчно смели, за да се спуснете по петте най-трудни черни ски писти в Европа? Започвайте да си стягате багажа – ако ви стиска.

От Швейцарската стена, кръстена така доста уместно, до най-дългото пистово спускане в Европа – показваме ви най-предизвикателните черни писти, които можете да намерите на Стария континент.

Важно е да се уточни, че метеорологичните условия са от огромно значение. Всички тези писти са най-лесни за спускане при пресен сняг, но се превръщате в ужасяващи ледени пързалки след дълъг период на ясно небе.

Синя, зелена, червена – защо ски пистите имат цветове и с какви разполагаме у нас

Независимо от условията, тези писти имат сериозна репутация и трябва да бъдат изпробвани само от хора, които са наистина уверени в уменията си. Ако просто искате да впечатлите приятелите си само след седмица на ски училище – по-добре веднага си тръгнете.

1. La Chavanette или Швейцарската стена, Авория, Франция

Смелчаците трябва да стартират на тази прочута писта (с дължина 1 км, 331 вертикални метра) като застанат на швейцарско-френската граница над Авория в ски зоната на Portes du Soleil, да си поемат дълбоко дъх и да се спуснат от швейцарската стена към градчето Les Crosets.

Толкова е стръмно, че отгоре още не можете да видите какъв ужас ви очаква. Забавата започва с широк 50 метра проход под 40-градусов ъгъл, в който ще се натъкнете на огромни бабуни, образували се заради острите завои на скиорите.

След този инфарктен старт никой няма да ви съди, ако ибягате към по-широката част, но най-смелите могат да продължат межди скалистите издатини, които в най-тясната си част са едва на 10-метра разстояние, пише thebmc.co.uk.

2. Пистата Champagne, Alpe d’Huez, Франция

Предизвикателството на Alpe d’Huez е най-дългото непрекъснато пистово вертикално спускане в света. Дългото 2200 м спускане от Пик Блан е невероятно изпитание за издръжливост. Затова го наричат „пистата за шампанско“ – ако можете да я минете без да спрете, заслужавате пенлива награда.

Нужни са около 45 минути, за да стигнете от селцето Vaujany до върха на Пик Блан на 3300 м надморска височина с лифт. От върха ще се спуснете към чудесно съчетание от черни и червени писти, сред които известната Le Tunnel.

3. Харакири, Mayrhofen, Австрия

Известна като най-стръмната писта в Австрия, Харакири в Mayrhofen (на час от Инсбрук) е къса и остра (1500 м дължина, 375 вертикални метри). Неслучайно името идва от японския ритуал за самоубийство на самураите.

Макар че най-голямата опасност не идва от вас, а от другите скиори, които могат да се стоварят върху вас, и от факта, че е много трудно да спрете, ако паднете. Склонът гледа на север, обикновено е доста пренаселен и заледен. Но е достатъчно широк, за да потеглите стабилно и да изберете сами темпото.

4. Големият кулоар, Куршевел, Франция

Не се случва често кулоар да попадне в списък с писти. Но безспорно най-трудната част от това трасе е пътят до него. Ако сте готови, следвайте тесен вълнообразен улей, издълбан при преминаването на други скиори, който е доста коварен.

Входът към Големия Кулоар е на около 35 градуса и е доста тесен, но след това се смекчава към 30 градуса. Можете да проверите какви са условията от пистата долу, но когато се качите, картинката може да е много по-различна.

5. Тортин, Вербие, Швейцария

Ако сте жадни за още вълнения, не збаравяйте, че черният цвят далеч не е краят на предивикателните писти. Някои курорти са направили нова класификация на някои от трудните си трасета като неохранявани и неподдържани, което оставя изцяло на вас отговорността да се пазите от падания и лавини.

Градът с най-много сняг в света

Във Вербие има няколко такива, а Тортин е едно от най-известните. Хванете седалковия лифт от Lac des Vaux 3 до Col de Chassoure, за да стигнете до там. И ако не ви харесва това, което виждате, не забравяйте, че все още имате време за обяд и да се върнете долу към по-приветливата червена писта.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай