logo

Градът с най-много сняг в света

Градът с най-много сняг в света

Всяка година там пада годишен снеговалеж от 792 см

Снегът означава различни неща за различните хора. От една страна той има способността да превърне и най-грозния пейзаж в блестяща приказка от отразена светлина и тишина.

От друга страна той може да превърне ежедневното ходене на работа в шомар със задръстените пътища и хлъзгавите тротоари. На много места невидимият призрак на глобалното затопляне прави така, че снегът се вижда все по-рядко, а на други той е начин на живот, който изглежда няма да се промени скоро.

На база данни, събрани от AccuWeather.com, е съставена класация на най-снежните големи градове в света. За изненада на мнозина, първите три от тях се намират в Япония.

Марсиански студ – защо изобщо някой ходи до най-големия необитаем остров на планетата

Титлата за най-снежен голям град в света принадлежи на град Аомори, столица на префектура Аомори в северната част на остров Хоншу, съобщава tripsavvy.com.

Всяка година в града пада годишен снеговалеж от 792 см. По-голямата част от това количество пада между ноември и април. В разгара на зимата градът е толкова дебело покрит, че снегът, изчистен от пътищата, се издига на няколко метра покрай тях.

Невероятният снеговалеж в Аомори се дължи на уникалното географско положение между планината Хакода и бреговете на залива Муцу.

Сблъскващите се ветрове предизвикват ускорено образуване на облаци, което води до обилни валежи под формата предимно на сняг заради ниските температури в града.

Освен с екстремното си време, град Аомори е известен с производството на саке, морска храна и ябълки (по време на слънчевото и прохладно лято). Всяко лято в града се провежда фестивала Небута, когато улиците се осветяват от преминаващи цветни фенери.

През зимата туристите идват заради снега и карат ски и сноуборд в курортите в близките планини.

„Сън“ праща британците на ски в Боровец - ето защо

На второ място в класацията за най-снежен голям град е Сапоро, намиращ се на северния остров Хокайдо.

На трето място е Тояма, столицата на едноименната префектура. Най-известната атракция там е „големият снежен каньон“ – планинския път Татеяма Куробе, който от двете страни е обграден от високи стени от сняг. Пътят е затворен от деквмри до началото на април, но стените могат да бъдат видени от двете му страни чак до лятото.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!