logo

Ужасяващи снежни чудовища дебнат в известен ски курорт СНИМКИ

Ужасяващи снежни чудовища дебнат в известен ски курорт СНИМКИ

Там се намира и кратерното езеро Окама, известно още като „Петцветното езеро“

Високо по склоновете на планината Жао в Централна Япония туристите се натъкват на зловеща гледка – цяла гора от настръхнали снежни чудовища. Височината им достига 2-3 пъти над човешкия ръст и особено когато е тъмно могат да ви докарат истински кошмари.

Планината Жао представлява комплексен вулкан, съставен от редица стратовулкани, като най-активният от тях се намира в Северен Хоншу. Централният вулкан от тази група има няколко кратера и повърхност, покрита с туф.

Не им трябва сняг: В Австрия вече откриха ски сезона

Там се намира и кратерното езеро Окама, известно още като „Петцветното езеро“, защото си променя цвета в зависимост от времето. То е и една от най-известните туристически атракции в района.

В Жао има няколко известни ски курорта. Наред с добрите си условия и обилния сняг, те са известни и със зловещия феномен, който се появява в средата на зимата.

Наричат ги „юхио“ или снежни чудовища.

Студените и влажни ветрове от Сибир са причина за това природйо явление, което само по себе си привлича още хиляди туристи всяка година.

Малките капчици, които носят силните ветрове, замръзват върху боровете на Жао и техните клоби, образувайки ледени висулки. Те се образуват почти хоризонтално, благодарение на силните ветрове, а натрупалия се върху тях сняг създава огромни гротескни фигури, които наистина приличат на чудовища.

За да се „родят“ те е необходима специфична комбинация от силни ветрове, ниски температури и снеговалеж върху вечнозелените иглолистни дъвета в планината.

„Юхио“ се образуват и на няколко други места в Япония, но планината Жао е най-достъпна и се е превърнала в най-лесния начин за наблюдение на чудовищата.

Освен това в Жао се намира ски и СПА курорт. От там тръгват въжени линии, от които се откриват най-добрите гледки към „юхио“.

Пътуване до „родината на ските“ – там, където най-малко сте очаквали

Сезонът на чудовищата започва към края на декември и свършва в края на февруари.

Феномен, подобен на „юхио“, може да се наблюдава във Финландия в Националния парк Рииситунтури. Финландците го наричат „тики“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай