logo

Ако адът съществува, той е в... Туркменистан

Ако адът съществува, той е в... Туркменистан

Дерваза е не толкова природен феномен, колкото плод на човешката глупост

Ако адът съществува на земята, то определено е в Туркменистан. Именно там в резултат на човешка грешка се създаде нещо невероятно - огромна огнена яма, чийто пламък не е изгасен от десетилетия.

Дарваза е газов кратер в Туркменистан, известен още като „Портите на Ада“ и „Вратата към подземния свят“. Създаден е през 70-те години, когато съветски учени откриват натрупвания на природен газ в близост до едноименното село.

Скоро започват проучвания и сондажи, но по-късно геолозите се натъкват на пещера или подземна кухина. В крайна сметка земята се проваля и се образува огромен кратер, изпълнен с газ.

Гето за бели? Това го има само в ЮАР

За да се предотврати отравянето от газовете на местните жители, било взето необичайно решение - да се подпали кратера. Предполагало се, че огънят ще го унищожи и ще изгасне след няколко дни. Днес кратерът продължава да гори заради газа, който постоянно идва от земните недра.

Защо самолетните билети са толкова евтини?

Сега това място се счита за прокълнато и в същото време кратерът е популярна атракция сред туристите. Дарваза се намира в пустинята Каракум. Огромна яма в средата на безжизнения пясък плаши хората и ги очарова. Дори Данте, пишещ своята „Божествена комедия“, не можел да си представи толкова ярка гледка.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

http://coronavirus.eti.pw

http://coronavirus.eti.pw 20.03.2020 13:07

http://coronavirus.eti.pw

Болкан

Болкан 03.04.2020 23:00

Купувам този кратер. Кой е продавача?