logo

Алпийско въргаляне в сеното – лек срещу всички проблеми

Алпийско въргаляне в сеното – лек срещу всички проблеми

За страничния наблюдател цялата идея изглежда като лудост

Има хора, които след тежка и стресираща седмица, решават да заминат за Алпите, където да релаксират и да се презаредят. Но не става дума за обикновено ходене на СПА, киснене в минерален басейн и масаж. Има един курорт, който предлага доста необичаен начин за прогонване на болките от тялото.

Всичко започва с тревата. Тя не е много груба и е микс от стъбла и цъфтящи диви цветя. Коси се в началото на лятото на тайно място високо в планината и се пренася по пътя в долината над тиролския град Зеефелд. Подобна коситба се прави из цяла Австрия, на юг чак до Италия, но само тук в атмосферата витае нещо по-особено.

Марианске Лазне – лъскавата чешка СПА столица, пленила крале и гении

Сенните бани или „хойбад“ са нещо, което звучи странно за незапознатите. Това е буквално къпане в сено. Изключително популярно е в Алпите. Там планинската трева са коси по време на цъфтежа, когато е най-добра, след това се превозва надолу по планината и се съхранява в исторически дървени бараки.

Местните СПА оператори и хотелиери твърдят, че в нея се съдържат есенциални масла и над 50 вида лековити билки, сред които лавандула, шапиче, мащерка, тинтява и арника – все неща, които често се използват в медицината и хомеопатията. Сенните бани са малкоизвестна терапия, която се ползва предимно за превантивна грижа.

Местните хотлиери и здравни работници твърдят, че тя подобрява кръвообращението, укрепва цялостно здравето, стимулира метаболизма и съживява, детоксикира и пречиства. Идеята е, че нашите тела, които са сложни и интелигентни, могат да усетят и оценят как нещо толкова просто може да бъде нещо много силно.

Но работи ли тази терапия?

През последното десетилетие Зеефелд се е превърнал в нестандартна уелнес дестинация. Призовавайки хората да се отклонят от стандартните видове туризъм като ходене в планината, каране на ски и колело, в града се отварят все повече СПА хотели, които се опитват да запазят типичната пасторална атмосфера.

За сенната баня обикновено ви трябват около 20 минути. Толкова ви е нужно, за да се съблечете голи и да ви увият слой след слой в предварително обработена планинска трева. Обещават ви преживяване, което ще ви доведе до медитация, но процедурата, чиято цел е да ви отвори порите, да ви накара да се потите обилно и да стимулира метаболизма ви, ще остане в съзнанието ви по различен начин.

За страничния наблюдател цялата идея изглежда като лудост. Но Щефан Йофнер, който притежава СПА хотел в курорта, твърди, че процедурата има медицински ефект. Пред Би Би Си той обяснява, че сенните бани въздействат най-силно на хората с медицински проблеми. Ишиас, ревматизъм, артрит, проблеми със съня и храносмилането, психичеко и физическо изтощение – списъкът с проблеми, които местните твърдят, че се оправят в сеното, постоянно расте.

В медицинските публикации в наши дни наричат сенните бани "фитотермотерапия". Все още, обаче, тя няма медицинско категорични признание и потвърждение на лековитите си свойства.

Според фолклора в Южен Тирол, началото на сенните бани е поставено преди 300 години погрешка, след като местни фермери перспали през нощта в Зайсер Алм – планинската ливада на най-голяма надморска височина в Европа. Скоро след изгрева, събуждайки се на пасище далеч от големите пътища и под сянката на величествните Доломити, фермерите усетили, че всичките им болежки са изчезнали.за тях тревата била като прегръдка – и така се родила идеята за сенните бани.

„Около началото на 20-и век фермерите тук впрегнали идеята. Прърво изкопавали дупки в земята и слагали в тях пациенти като ги покривали със сухо сено“, обяснява Елизабет Компачер, съсобственик на хотел в Северна Италия, близо до границата с Австрия. Историята на този хотел започва през 1909 г., когато пра-пра-прадядото на мъжа ѝ – един от старите пазители на традицията, започнал да предлага хойбад лечение в сътрудничество с местни лекари.

„Той бил първият, получил лиценз за такава терапия. Той узаконил сенните бани в Доломитите“, посочва Компачер.

Пътешественички разказаха за най-откачените си СПА преживявания

Повече от век по-късно този хотел изпълнява по 16 терапии на ден, която се равнява на почти 5500 ангажимента на година. Стандартно се препоръчва седмично лечение с 6 бани. Хотелът има редовна клиентела.

Бизнесът процъфтява в бума на Covid пандемията. Резервациите за хотела са се увеличили до небето. СПА-то е почти напълно резервирано до следващата пролет. Теорията на хотелиерите е, че сенните бани са идеален лек за следкарантинно психическо изтощение.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай