logo

Бурната история на най-германския град в Русия

Бурната история на най-германския град в Русия

Историята му започва, когато районът в северната част на Самбийския полуостров се населва с хора през 1258 година

Светлогорск е китно градче на балтийския бряг на Калининградска област. В наши дни този курорт привлича туристи със своето спокойствие и комфорт, шума на балтийските вълни и аромата на борови дървета.

В миналото, обаче, не всичко е било винаги толкова спокойно.

Историята на града започва, когато районът в северната част на Самбийския полуостров се населва с хора през 1258 година. Тогава за първи път се споменава Рузе-Мотер – езическо селище на прусите, намиращо се тук.

Цхалтубо - най-бляскавият курорт на СССР, който в момента е обитаван от бездомници

Всички са чували за този народ, но произходът на името му все още е загадка за изследователите. През 9-и век то се споменава за първи път в дневника на неизвестен търговец, като „бруси“.

„Пруси“ в сегашната си форма се споменава в немски и полски хроники. Смята се, че произлиза от санскритската дума “purusa“ и означава „Човек“.

В Средновековна Европа прусите са едни от най-упоритите езичници. А техния пантеон има много богове, а сред най-значимите са Перкуно – бигът на гръмотевиците и светквавиците, Аутримпо – господарят на моретата, Патоло – богът на подземния свят.

Християнска Европа, обаче, не давала мира на езичеството в Балтика. От времето на Карл Велики тук пристигат мисионери забележително често. Правтениците на християнския владетел са оставили множество записки, от които става ясно, че древните пруси са гостоприемни, добри стопани, които се занимават главно с лов, риболов и животновъдство, както и с добив на кехлибар.

Гостоприемството на прусите някак странно съжителствало с агресията на военните им дружини. Те ходели на набези в полските и литовските територии. В епохата на обединението на пруските племена – 12-13 век, те контролирали огромни територии между ВИсла и Неман.

Богатит и плодородни земи на прусите не можели да не станат обект на желаниее от съседните християнски държави. През 1230 година четвъртият магистър на Тевтонския оеден Герман фон Залц получил от папа Григорий IX благословия да покръсти всички пруски племена.

Това е началото на залеза на прусите. Името на селището Рузе-Мотер изчезнало. Тевтонците започнали да го произнасят като Рауше-Мотер, а през 14-и век то окончателно се оформило като Раушен.

Предполага се, че то е възникнало в съответствие с немския глагол „шумя“ и „шумолене“. А в този район шумолене има наистина много. Полуостров Самбия или Замлад е територия с богата и разнообразна растителност. Препобладава борът, който насища въздуха с несравним аромат. Към него се добавят ела, дъб, бреза, клен.

Тук на едно място цъфтят магнолии и рододендрони и цялото това великолепие на едно място изглежда просто невероятно.

Постепенно езикът се забравял, а животът се променял. Последният човек, който знаел истинския език на прусите, умрял през 1677 г. Чумната епидемия, избухнала в Европа в началото на 18-и век, погубила и последните представители на това гордо племе.

На територията покрай Балтийско море историята на прусите била заменена от историята на пруското кралство, чието население нямало нищо общо с изчезналия народ.

През 19-и век сред немските благородници, а и не само, станало модерно ходенето на морски курорти. На почивка ходели големи семейства за по няколко месеца. На най-живописните места по Балтийския бряг са построени елегантни вили.

Смята се, че съвременният разцвет на Раушен като курорт започва след 1840 г., когато той е посетен от пруския крал Фридрих-Вилхелм IV. Въпреки това до началото на 20-и век той си остава малък, тих и не много известен град.

През 1900 г. е прокарана железопътна линия от Кьонигсберг (днешен Калининград) до Раушен и животът в малкия град се променил драстично. Отворен е хиподрум, изграден е фуникулер, създава се и крайбрежна алея.

Санаториумите в града предлагали разнообразно и най-модерно лечение за онези времена. В допълнение към морските бани и и други стандартни медицински процедури, на почиващите предлагали електро и кална терапия, различни видове масаж и светлотерапия.

Втората световна война пощадила спокойния курортен град. През април 1945 г. в Раушен влиезли съветски войски. Нямало сериозни разрушения.

През 1946 г. се появява Калининградска област на мястото на Източно Прусия, а през 1947 година Раушен е преименуван на Светлогорск.

В наши дни той е популярен курорт най-вече сред руснаците. Има специфична и интересна архитектура. Сградите имат елементи от неоготически до модернистичен стил, които умело се съчетават с пейзажа.

По Балтийското крайбрежие е разположена елегатна и красиво украсена улица с впечатляващ слънчев часовник и статуя на загадъчната нимфа Ундина.

От главната улица на Светлогорск до брега можете да стигнете с малка въжена линия. Или да влезете по извиващите се пътеки в парка. Този път е по-дълъг, но и по-полезен.

Задължително е посещението на малката, но впечатляваща зала за свирене на орган „Макаров“. Както и по-голямата и помпозна „Янтар Хол“ („Кехлибарена зала“).

В града има много събития, винаги можете да изберете нещо по ваш вкус. За туристите тук има много санаториуми, а също и къщи за гости, апартаменти и пансиони.

Наех хотелска стая във Виетнам за 60 лева с басейн и закуска. Ето какво получавате тук за тези пари

Светлогорск привлича и със своите пруски корени и е интересен за тези, които се вълнуват от тевтонското Средновековие. Много примамливо е да се разходите по типичните му европейски улички, да подишате свеж Балтийски въздух, да послушате шума на боровете.

Във всички свои исторически период – от древността до днес, най-германският от всички руски градове продължава да е интересен и незабравим.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Богомил

Богомил 28.05.2020 19:22

Къде са проруските тролове да запеят мита, че това древна исконна руска земя? О Атлантика до Аляска!

Цар Петър

Цар Петър 29.05.2020 8:02

Богомил, няма да ги намериш, защото те не са тъпи, колкото си ти! Те знаят, че с глупак не се влиза в безсмислен диспут.

до  богоНЕМИЛ

до богоНЕМИЛ 29.05.2020 9:12

Проруските тролове не ми пречат,пречат ми протурските и проциганските тролове,дето пеят ,че България си е тяхна...

ivatiliev

ivatiliev 30.05.2020 8:58

Не съм трол, но демографската криза удря наи-силно етническите българи. Когато в нива избуеят плевели, очистванети й е проблемно, дори невъзможно. За съжаледние.