logo

Цхалтубо - най-бляскавият курорт на СССР, който в момента е обитаван от бездомници

Цхалтубо - най-бляскавият курорт на СССР, който в момента е обитаван от бездомници

Дори Сталин имал своя лична баня тук

Цхалтубо някога е бил луксозен спа курорт с близо 20 хотела, които предлагали услугите на санаториум. Днес повечето от тях са изоставени, но коридорите им не са толкова празни, колкото си мислите.Съветските работници идвали в Цхалтубо, Грузия, за да си починат и да се освежат. Тук комунистическият елит се забавлявал. Дори Сталин имал своя лична баня. Всъщност целият курорт е построен по желание на диктатора, който вярвал, че минералните извори имали лечебни сили.

Разхвърляните по земята медицински документи показват, че съветските граждани идвали в Цхалтубо, за да търсят и лекарско съдействие.

Китайските детски градини – безбожна скъпотия, дисциплина и няколко шокиращи правила

След като СССР се разпада през 1991 година, санаториумите затварят врати. От тогава те се рушат.

Но Цхалтубо не е напълно изоставен от хората.През 1993 година, когато Грузия вече се е отделила от СССР, близо 200 хил. души напускат размирният район на Абхазия. Някой се озовават в санаториума.

"Когато хиляди хора бяха принудени да си тръгнат от Абхазия, ни беше казано, че можем да използваме всички изоставени сгради – училища, градини, хотели, санаториуми. Мислехме си, че до месец – два ще се върнем у дома. Мислехме си, че сме просто гости в тези сгради“, разказва Лейла Ашорида пред BBC.

Според проучване близо 5000 души живеят в Цхалтубо. Те са там от близо 27 години.

4 малко известни места по света с убийствена радиация, за която е виновен човекът

"Никой не живееше тук, когато хотелите затвориха. Само мигрантите идваха. Полага ни се една стая на семейство. Има прекалено много мигранти и много малко място“, обяснява Мака Немтсваридзе.Санаториумите са построени още през 60-те, днес около 60 души живеят там. Мака е една от тях. Тя е майка на три деца и получава помощи от държавата – едва 100 долара на месец.

"Децата имат нужда от толкова много неща, а аз нямам пари да им ги купя. Очите ми се насълзяват... не мога да говоря. Не мога да си позволя дори да си купя лекарства. Имаме толкова много заеми.Сега правителството на Грузия иска да превърне Цхалтубо в туристическа атракция. Но за това трябва да намери нов дом на всички онези хора, за които изоставеният спа курорт е дом. Някои вече са били преместени, но 1100 все още чакат.

Туризмът бавно започва да се връща в Цхалтубо, а бизнесите се надяват да спечелят малко повече пари заради вече отминалата слава на курорта.Правителството планира да вложи още милиони в реновацията на изоставените сгради. Но до тогава, по-голямата част от града ще остане една реликва от съветската история и дом за бездомните.
 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Пльокащ

Пльокащ 08.02.2020 7:37

Мяза на манастир

Вова

Вова 08.02.2020 15:31

Филиповци,марш натам!

euromebel

euromebel 28.02.2020 15:16

мебели по поръчка https://euromebel.com/