logo

Китайските детски градини – безбожна скъпотия, дисциплина и няколко шокиращи правила

Китайските детски градини – безбожна скъпотия, дисциплина и няколко шокиращи правила

Родители висят на опашки и в палатки дни наред, за да вкарат децата си на добро място

Учителка, която от 2 години живее и работи в китайската провинция Шанси, разкрива какво се случва в детските градини там. Тя преподава английски език на децата.

„Всяка сутрин моите двама синове, които също посещават детската градина, трябва да се сблъскат с някои необичайни правила и традиции“, казва Анна.

Пред Brightside тя разкрива какво е да ходиш на детска градина в Китай. За рускинята и нейните деца понякога е доста трудно, защото това е една страна с изключително строга дисциплина и на момчетата понякога дори им се налага да се крият под леглата в клас.

Сополиви и джендъри от малки: Българка разказа шокиращи неща за децата в...

Вижте кои са особеностите на градините там, които за повечето европейци могат да са направо шокиращи.

Повечето работят по системата „ол инклузив“

Всеки родител иска да допринесе максимално за развитието на детето си, затова частните детски градини са заведенията, които ползват повече китайци със среден доход.

Детската градина там не е никак евтина – една година струва между 1700 и 4500 долара в провинцията и между 4500 и 6000 долара в големите градове.

За тези пари детето влиза в „ол инклузив“ зона, която включва: 5 хранения на ден, превоз с училищен автобус, униформи, обувки, раница, комплект чаршафи и калъфки и комплект цветни учебници. В класната стая се влиза само с пластична карта и само в определени часове.

След уроците учениците остават за класове като строителство с лего, каране на колело, каране на ролери, баскетбол, научни експерименти и т.н. срещу допълнително заплащане.

Родителите са готови на всичко, за да вкарат детето си в добра градина. Има случаи в по-големите градове, където хората се редят на опашка дни преди началото на записването. Те буквално опъват палатка пред учебното заведение и стоят там докато започне регистрацията.

А това колко е „готино“ едно училище не зависи от това колко е голямо или къде се намира. Частните градини могат да са малки и площадките им да се намират на покрива на сградата. Например нашата градина има 60 деца, по 20 в група. Всяка група има 2-3 постоянни учители и помощник, обяснява Анна.

В общи линии учителките са млади жени, които са под 30-годишни, а помощниците са до 45-годишни. Тези ограничения във възрастта са поставени, тъй като работата се счита за много трудна.

На учителките не им е разрешено да идват на работа гримирани, с прически и засукани тоалети. Те приличат повече на по-големи сестри – всички носят еднакви марки тениски, черни панталони и кецове. Косата трябва да вързана отзад, а ако имат маникюр, ги глобяват.

Веднъж месечно децата се включват в специални класове като готвене на националния ястия или грънчарство. Всеки сезон има специално събитие, което включва родителите – посещение на банка, на поща, на ферма, на зъболекарски кабинет, катерене в планината, състезания в парка, партита с пяна в училищния двор.

Китайските деца имат специални пистолети за вода и пяна. Някои родители идват на тези събития с чадъри и ги използват, за да се предпазят. Има и такива, които участват активно в забавленията.

Децата могат да прекарат целия ден в дрехите и обувките са за навън

Децата в китайските детски градини не носят различни обувки, независимо дали е лято или зима. През зимата ги водят с леки маратонки (кецове) и поради това не им става топло вътре. Само че въздухът в помещенията става тежък и прашен.

Понякога децата дори не си свалят якетата или палтата, а причината е проста – много класни стаи в южната част на страната нямат отопление. Освен това не носят шапки, дори температурата отвън е под нулата. Никой не носи качулка, дори когато ушите на децата са червени.

Едно съобщение до родителите хвърля светлина върху това защод ецата в Китай почти никога не носят шапки:

„Температурите навън се понижиха. Обърнете внимание на това да пазите телата на децата топли. Следвайте правилото „3 топли, 2 студени“. Пазете гърба, корема и краката топли.

Като пазим гърба на децата топъл ние ги предпазваме от настинка, тъй като една трета от телесната топлина се губи от главата. Когато се нагрее прекалено, циркулацията на температурата намалява. Детето може да се почувства замаяно, объркано и дори да изгуби съзнание, така че се уверете, че главата им е хладна.

Докоснете ключицата. Ако е топла, това означава, че детето е облечено добре“.

Няма такова нещо като „детско меню“

В детските градини се сервират само обикновени китайски ястия с минимално количество подправки. В еди стандартен обяд има супа, чиния с ориз или фиде, и хлебче. Само това.

Първо децата трябва да изядат основното ястие,след това да го „прокарат“ със супата. Дава им се вода само преди да отидат в столовата. Много от децата в тази възраст могат да ядат пикантна храна. Всяка седмица в менюто има и скариди.

Преди всяко хранене децата сгъват ръце пред гърдите си и казват „благодаря“ за храната.

Голямо внимание се отделя на националните традиции. В деня на зимното слънцестоене всички правят китайски пелмени и след това ги ядат. На празника в началото на есента учителите режат диня на кръгли парчета (да изглеждат като слънцето) за децата.

На 21 март, с началото на пролетното равноденствие, всеки се опитва да намери вътрешния си баланс. Основното нещо, което се прави на този ден, е да се опитват да накарат сурови яйца да застанат в изправено положение, така че да са балансирани и да не паднат. Трябва да имате голямо търпение и концентрация, за да го направите.

Учителите светят с фенерче в устата на децата

Родителите понякога се опитват да доведат болни деца с температура, защото трябва да работят. Затова се полагат огромни усилия да се ограничи разпространяването на микробите и да не се разболяват децата в клас.

В повечето училища винаги има медицински работник, който стои на входа на сградата. Децата отиват при него и по навик си отварят устата, за да бъде гърлото им внимателно прегледано за зачервяване.

Освен това докторите се притесняват от чревни инфекции и поставят плакати в стаята, показващи на децата как да си мият ръцете и да следят за чистотата на телата си.

Леглата се използват както за спане, така и за тренировки за безопасност

Децата играят, ядат и спят в една стая. В едната част има малки легла. Следобедният сън трае около час и половина като някои деца наистина заспиват, а други просто лежат и не издават звук. Дисциплината е много строга и няма да видите бой с възглавници или скачане по леглата.

В някои училища в края на седмицата се сваля цялото спално бельо и се връчва на родителите да го изперат вкъщи.

Леглата имат още едно интересно предназначение – за уроци за безопасност. Земетресенията в Китай не са никак редки и затова детските градини и училищата провеждат задължителни учения по безопасност, на които се обяснява на децата какво да правят, когато започнат трусовете.

Ако има вероятност сградата да се срути, най-доброто нещо, което могат да направят, е да избягат бързо на улицата, да си покрият главата с ръцете. Ако трусовете не са твърде силни, могат да се скрият под легло или маса.

Децата са обучавани как да се пазят и по време на пожар. Учението е наистина реалистично, защото пускат димки. Димът отива навсякъде, децата тичат с мокри кърпи на устата и носа, някои дори плачат.

Скед това всички слушат лекция от пожарникар или учител. Занятието завършва като всяко дете взема пожарогасител и гаси огън във варел.

Денят на детето се празнува в луксозни хотели

В детските градини в Китай Международният ден на детето се празнува като Нова година. Децата на възраст от 2 до 6 години излизат на сцената на градските зали или скъпи хотели в изискани тоалети.

Те носят ярък грим и кристали, залепени за лицата им, за голямото събитие. Според родителите това изглежда мило и красиво. Момичетата си слагат изкуствени мигли, блестящи сенки за очи, грим, руж и пудра. От всичко това на момчетата им липсват само миглите - останалото е същото.

Не всички родители гримират момчетата си (само около 50%), но когато става дума за момичетата, това е за 100%, дори за 2-3-годишните.

Цялата градина прави сутрешна гимнастика

Китайските деца трябва да повтарят едни и същи скучни упражнения, които учителите им показват, всеки ден. те правят сутрешна гимнастика с всички деца, които посещават училището. В 10 ч. се пуска музика и децата, заедно с учителите, изпълняват танц в продължение на 20 минути. Всеки ден се пуска една и съща музика и децата повтарят тези движения докато ги усъвършенстват.

След упражненията децата застават в линия, държат се дрехите на детето пред тях и се връщат в клас. По-големите деца се учат да не се държат за дрехите на другите и никога не вървят по двойки.

Изисква се безусловно подчинение от всички деца

Наричат обучението в детската градина „ваксинация“ срещу детски егоизъм. В Китай вярват, че детето трябва да се научи да контролира желанията си и да ги кара да съвпадат с ритъма на групата. Строгият начин, по който понякога учителите се отнасят с ецата, често се обяснява с факта, че извън училище ще е дори още по-строго.

Децата трябва да седят тихо по време на уроците, да имат добри маниери и да спазват правилата на вежливостта. Това не изглежда необичайно, но нарушаването на тези правила се наказва.

Всеки учител си има свои методи. Някои започват да крещят, други удрят децата по гърба, бутат ги грубо или им дърпат ръката, удрят ги с пръчка през пръстите.

По принцип грубото отношение към децата не се приветства нито от ръководството нито от родителите. О в последно време родителите на по-големите деца решават заедно, че по-строгото отношение към децата им може да бъде от полза. Това е така, защото доброто поведение и добрите резултати в учението са основния приоритет в истинското училище.

Креативността на децата често минава на заден план заради стриктната дисциплина. Когато в час им се прдложи възможност за избор, вместо списък със задачи, които трябва да изпълнят, те се объркват и изпадат в недоумение. Когато, обаче, разберат правилатам изпитват удоволствие от работата си. Очевидно е, че не са свикнали да показват индивидуалността си.

Шокиращи истини за живота на корейците

Няма снизхождение и по отношение на родителите

Често критикуват китайските детски градини за свръхрегулация. Но родителите вярват, че работещите там са образовани професионалисти, които нямат емоционална привързаност към децата, затова могат да ги образоват по-добре от майките и бащите им.

Интересното е, че непреклонното отношение към децата се прехвърля и към родителите. Нормално нещо е родителите да гледат изпълненията на децата си през ограда. В същото време децата седят на удобни столове.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Аврора

Аврора 06.02.2020 10:58

Отлични правила и добра организация! Как иначе биха се научили да живеят в тяхното претоварено с хора общество? Ако всичките милиард и половина почнат да парадират с индивидуалността си и да не спазват правилата на социума, къде ще му излезе краят? Огромна бушуваща тълпа без ред - ужас!

Браво

Браво 06.02.2020 11:55

Браво

!?!

!?! 06.02.2020 14:15

Много скъпо, бе! Иначе в българските частни градини 800 лева месечно си е направо без без пари!