logo

4 малко известни места по света с убийствена радиация, за която е виновен човекът

4 малко известни места по света с убийствена радиация, за която е виновен човекът

По разбираеми причини хората са изселени от там и сега в тези райони работят само по няколко специални екипа на смени

„Чернобил“ и „Фукушима“ са най-известните места с повишена радиация. Има и други зони по света, обаче, където нивото на радиация е много по-високо от допустимите норми.

По разбираеми причини хората са изселени от там и сега в тези райони работят само по няколко специални екипа на смени.

Вижте някои от по-малко известните, но не по-малко опасни места с огромна радиация.

Внимание, радиация! Градове, в които просто не трябва да стъпвате

Маршалови острови

Тази република се състои от голяма верига малки острови в Тихия океан между Хаваите и Австралия. На четири от тях нивото на радиация значително надхвърля нивото на радиация.

Това е установено при изследване на растящите там плодове, на почвата и водата близо до брега. Именно тук САЩ провеждали ядрените си изпитания в продължение на 12 години.

За сравнение, силата на експлозията на атола Бикини, станала по време на изпитание на атомна бомба, е 1000 пъти по-голяма от тези след бомбардировките на Хирошима и Нагасаки.

Тъй като в района са взривени около 70 атомни бомби, хората трябвало да бъдат изоставени. Четири от най-силно облъчените острова и днес остават забранени за достъп.

Полигон Тоцки

През 1954 година тук е проведено изпитание на съветски атомни бомби с мощност между 10 и 40 килотона. Проблемът е, че нито военните, които били разположени по тези места, нито местното население в района на изпитанията не били предупредени.

Чак когато станало ясно, че е допусната огромна огромна грешка, започнали да евакуират хората от околните села и градове.

Районът, както може да се очаква, е заразен. И досега не е ясно какъв е истинският размер на нанесените щети, тъй като повечето документи все още се засекретени.

Оттогава насам не са предприети никакви мерки за почистване на замърсената почва. Неотдавна при изследване на територията около полигона, който се намира в руския Приволжско-Уралски военен окръг, на 40 км от град Бузлук, станало ясно, че почвата все още съдържа цезий, плутоний, стронций и други радиоактивни елементи.

Комплекс „Хенфорд“

Тази изпитателна база се появява на брега на река Колумбия в САЩ по време на Втората световна война. Комплексът е изграден бързо, а основната му дейност е насочена към съхраняване на ядрени отпадъци.

Тук е разположен специален реактор за добив на плутоний – първия такъв в света.

По време на Студената война коплексът навлиза в нова фаза. За да може да се отговори на заплахата от СССР е било необходимо активно разработване на атомната бомба.

По-късно там са построени още няколко ядрени реактора и до 1963 година те вече са 9. Освен това се увеличава и броят на резервоярите за съхранение на ядрени отпадъци – 177.

Днес всички реактори са спрени и демонтирани, а комплекса искат да превърнат в парк за туристи. Това, обаче, ще бъде проблемно, тъй като още не е решен въпросът за ядрените погреби.

Периодичното изтичане на отпадъци е отровило почвата наоколо, попадайки във водата и снега. Все още не е ясно как ще се реши този проблем.

Семипалатинский ядрен полигон

На това място, намиращо се на територията на Казахстан, е проведен първият ядрен тест на СССР през 1949 година. Мястото е избрано много добре – има голямо подземно пространство, което позволява провеждане на изпитания точно там.

До 90-те години на полигона непрекъснато се правят тестове на ядрено оръжие. Но след разпадането на СССР Казахстан доброволно се отказва от извършването на тази дейност на своя територия.

Епицентърът на чернобилския ядрен апокалипсис отвори врати за туристи ВИДЕО

През 2000 година депото е напълно ликвидирано и Казахстан започва да помага за почистване на засегнатите райони. Въпреки тези мерки, обаче, нивото на радиация все още е много високо.

Съществуването на полигона е навредило на над 1 млн. души.

Паметник на жертвите на ядрения полигон в Семипалатинск 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай