logo

Красивият остров със страшно рядък елемент, който Русия и Япония не могат да си поделят

Красивият остров със страшно рядък елемент, който Русия и Япония не могат да си поделят

Находището тук е единственото в света, на което добивът е икономически изгоден

Простиращи се от Хокайдо, Япония, до Камчатка в Русия, отделящи Охотско море от Тихия океан, се намират няколко вулканични острова, разположени в редица. Наричат се Курилски острови.

Архипелагът принадлежи на Русия, но Япония има претенции за четирите най-южни острова, сред които са двата най-големи – Итуруп и Кунашир.

Неописуеми чудеса, творени цели 7 века, се крият на 100 м под земята в малко полско градче СНИМКИ

Итуруп е бил японска територия до края на Втората световна война през 1945 г., когато съветски войски завладяват всички Курилски острови и прогонват местните жители. Оттогава Япония се опитва да си върне островите, пише Amusing Planet.

Остров Итуруп е много красив със своите вулканични масиви и планински хребети. Около дузина калциево-алкални вулкани се простират по дължината на издължения остров. Бреговете му са високи и отсечени и са осеяни с пемзови скали и черни шестоъгълни колони. На острова има и няколко високи водопада.

Итуруп е източникът на един много рядък минерал, наречен рениит, на елемента рений. Реният е един от най-редките химични елементи в земната кора със средна концентрация от 1 част на 1 млрд. или по-малко. Обикновено се намира в други минерални руди като молибденит.

Остров Итуруп е единственото място, на което този минерал е в чиста форма. Минералът се изпуска в газообразно състояние от фумаролите на вулкана Кудрявий и се извлича чрез кондензация. Вулканът изхвърля около 20 тона рений на година, най-вече във вид на рениев дисулфид. Наречен рениит, този рядък минерал има много висока цена на пазара. Находището на Итуруп е единственото в света, на което добивът е икономически изгоден.

Разходка с асансьор дълбоко в земята - депресията Падирак, за която малко хора знаят

Реният се използва в платинено-рениевите катализатори, които са необходими за получаването на безоловен, високооктанов бензин. Също така при високотемпературни суперсплави, които се ползват при построяването на части за самолетни двигатели. Друго любопитно приложение на този елемент е използването му в светкавиците на фотоапаратите.

В най-южната част на острова се намира държавният природен резерват „Островен“.

Заради вулканите на острова има много минерални извори. На един от тях дори е била построена геотермална електроцентрала, но поради отдалечеността на островите поддръжката ѝ била трудна и тя спряла да работи.

Близо до централата има находища на синя глина. Тя се използва в козметиката и други продукти и също е рядка и ценна.

Когато се разхождате покрай горещите извори, трябва да избягвате ямите с вряща кална маса. Температурата им е над 100 градуса и, ако паднете в тях, ще се сварите. Има и река, по чието течение също има горещи извори.

В курорта „Жаркие води“ местните идват да прекарат свободното си време. От там достъпът до минералните извори е лесен.

Реката тече в продължение на 4 км и завършва с горещ водопад. Той е висок 8 метра, а водата постоянно е с температура 43 градуса. Във водопада е направена вана, където хората могат да се потопят. Водата е топла през цялата година, затова хората се къпят тук дори през зимата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай