logo

Лошин – лековитият остров в Адриатическо море

Лошин – лековитият остров в Адриатическо море

Това е идеалното място за хора с респираторни проблеми заради уникалната комбинация от чист въздух при оптимална влажност и температура

Още като стъпите на Лошин ви изпълва усещането, че всичко ви е наред. Когато си затворите очите и вдишате свежия морски въздух, усещате аромата на бор от крайбрежните алеи и чувате вълните, които се разбиват в скалите.

Никога няма да забравите какво е да плувате в кристалните води на Адриатическо море, да се печете под силното слънце, а кожата ви да бъде покрита с плътен слой сол. Ще запечатате завинаги наситения аромат на билките от острова - градински чай, безсмъртниче, мирта, лавър и розмарин.

Лошин – остров, разположен в хърватския залив Кварнер в северната част на Адриатическо море, има дълга история, свързана с лековития туризъм и уелнеса. Заливът Кварнер е един от регионите в Адриатика с изключително мек климат, който се дължи на планината Учка, която предпазва крайбрежието и островите от силните северни ветрове. Този специален микроклимат днес е известен като „ефектът Кварнер“, който предоставя природно лечение.

Марианске Лазне – лъскавата чешка СПА столица, пленила крале и гении

С около 2600 слънчеви часа на година, високо качество и налягане на въздуха, терапевтични аерозоли от морето и високата концентрация на сол в Адриатическо море, този хърватски остров е първокласно място за възстановяване, съобщава Би Би Си.

Амброз Харачич – местен ботаник от 19-и век, определил чрез своите изследвания, че островът има най-здравословния климат в цялата Австро-унгарска империя. Опатия – крайбрежен град в залива Кварнер, официално била обявена за императорско ваканционно селище през 1899 г. и провъзгласено за „курорт“. Тази германска дума означава, че регионът е идеален за медицинско лечение, свързано с възстановяване и уелнес, благодарение на естествените лечебни съставки в почвата, водата и климата.

През 1892 г. австро-унгарското правителство обявило градовете на острова Мали и Вели Лошин за „климатични СПА“.

„Остров Лошин е идеалното място за хора с респираторни проблеми заради уникалната комбинация от чист въздух при оптимална влажност и температура, наситен с частици морска сол и есенциални масла“, обяснява историкът Ирена Длака.

„Този естествен лековит аерозол успокоява и разширява бронхите, освобождава секрета и подпомага изкашлянето, прочиства дробовете и подобрява тяхната функция“, добавя тя.

Рехабилитацията на острова се практикува от 1885 г., но и днес експертите го препоръчват горещо.

Лошин е магнит за кралски особи. Ерцхерцог Карл-Стефан – един от най-богатите Хабсбурги и важен член на императорското семейство, е един от първите, открили остова в търсене на приятно място за прекарване на зимата. Последвали го още много членове на императорското семейство и двор.

През 1903 г. във Вели Лошин бил отворен терапевтичен институт – едно от първите лечебни заведения в Адриатика, използващо таласотерапия с морска вода.

„На пациентите им били предлагани бани с гореща и студена морска вода, слънце и въздушни бани. Днес знаем, че съставът на морската вода е много подобен на този в човешката кръвна плазма и това, добавено към солта, съдържа много ценни елементи и микроорганизми. Освен за облекачаване на респираторни заболявания и за подпомагане на възстановяването след прекарана болест, морската вода намалява напрежението и стреса, лекува множество кожни проблеми и хормонални разстройства, както и помага при артрит и ревматизъм“, казва Длака.

Красотата на Лошин се простира далеч отвъд крайбрежието му. Старите борови гори и местните билки са истинска ароматерапия само като се разхождате или тичате по неравния терен.

Далматинският градински чай се използва за лечение на респираторни заболявания и като подправка в местната кухня. Безсмъртничето се използвало от незапомнени време като дезинфектант и репелент срещу насекоми. Жените в Лошин събирали безсмъртниче и забелязвали, че ръцете им са подмладени. Това ги накарало да направят от него балсам за кожата си. Днес то се използва в много козметични продукти срещу остаряване на кожата.

Днес посетителите могат да си направят обиколка с водач из ароматната градина, създадена през 2003 г. Разходката там е истински балсам за душата заради невероятните растения и аромати, както и заради поразителната гледка към залива Валдарке – един от най-живописните на острова.

Туристите могат да опитат и домашен ликьор от мирта – богат на витамин C и желязо. Той намалява тревожността, подобрява настроението, смятат местните. Според старите вярвания, траварицата – алкохолна напитка от местни билки, подпомага много храносмилането, облекчава мускулните болки, а също и дезинфекцира рани.

„Адриатическо отчаяние“ - Германска телевизия излъчва репортаж от празни курорти в Хърватия

Посетителите могат да отседнат в луксозни хотели, предлагащи закрити басейни, терапия с билки, ароматни масла, занимания с ароматерапия и всички полезни неща, които островът може да предложи.

Там се правят масла, които се ползват за масаж или могат да се закупят като сувенири, от концентриран екстракт, който има 100 пъти по-силен аромат от самото растение. Ако си занесете такова вкъщи, ще си връщате спомена за изключителното преживяване в Лошин дълго след като сте го напуснали.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай