logo

Марианске Лазне – лъскавата чешка СПА столица, пленила крале и гении

Марианске Лазне – лъскавата чешка СПА столица, пленила крале и гении

Град в парка и парк в града – често така описват красивото градче

Град в парка и парк в града – често така описват Марианске Лазне. Мнозина творци и любители на пълния релакс са привързани към този световноизвестен курортен център с множество хотели, които предлагат спокойствие и качествено възстановяване.

Градът се намира в западната част на Чехия и е един от върховете на прочутия СПА триъгълник, включващ Карлови Вари и Франтишкови Лазне.

На сравнително малката площ, заемана от Марианске Лазне, има голям брой минерални извори – над 40. Те са с разнообразен химичен състав и лекуват най-различни здравословни проблеми. Лечението на проблеми с отделителната ситема е специфично за това място, но тук също идват хора с проблеми с двигателната система, дихателната система, храносмислателната система и метаболизма, гинекологични и онкологични заболявания.

Защо в минералните бани в Япония хората ходят чисто голи - без изключения

Балнеологията е с големи традиции в Чехия и този вид релакс и почивка е популярен сред хората от всички възрасти. СПА терапиите се основават на специални медицински процедури, както и на научните познания за ефекта на природните ресурси.

Марианске Лазне е чудесен пример за този подход в лечението. Част от неговите над 40 извора са много солени, други са с класически киселинни води, а някои са с високо съдържание на желязо.

Процедурите, които се правят тук, са въглеродни бадни, газови бани, медицински компреси, пакети и т.н. Правят се процедури с торф, блатна почва и кал, които имат чудесен ефект върху човешкото здраве.

Самият град е разположен в живописна долина, обграден от гори и паркове, на височина 630 метра над морското равнище. Въпреки че лековитите извори са открити през 13-и век, курортът се създава едва в началото на 19-и век.

Славата му идва от лековитите извори. В града те са около 40, но около него има още 100. Всички те са класифицирани като студени (7 до 10 градуса по Целзий), богати на калций, магнезий, сяра и натрий води. Фактът, че тези различни елементи стигат до повърхостта на земята с изворите в такъв малък регион е феномен в световната балнеология.

Това позволява лечението на редица болести само с пиенето на тази вода, което е рядко срещано в другите СПА курорти. За да има ефект, обаче, трябва минимум две седмици всеки ден да се приема тази вода. Това може да се прави максимум за 3-4 седмици.

От създаването си Марианске Лазне се е превърнал в много известен курорт. По различно време той е бил посещаван от такива прочути личности като Гьоте, Гогол, Шопен, Щраус, Кафка, Корки, Едисън. Английският крал Едуард VII е почивал тук цели 9 пъти.

Днес градът, освен място за балнеолечение, се е превърнал и в културен, социален и спортен център.

Какво можете да правите в Марианске Лазне:

- да посетите басейн със сауна и джакузи;

- да посетите фитенс и открит или закрит тенис корт;

- да се пързаляте с кънки на закрита ледена пързалка;

- да посетите концерти и местни музеи;

- да хванете влака до съседните СПА курорти като Карлови Вари и Франтишкови Лазне;

Градът-курорт, роден от „бялата чума“

- да посетите средновековните градове Локет, Хеб, Пилзен и манастира Тепла

- да карате ски през зимата;

- да играете голф на най-старото игрище за голф в Чехия, което се намира наблизо;

- да си правите СПА процедури и да пиете вода от минералните извори.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

gitanev

gitanev 11.10.2020 13:19

Прекрах 15 дни в този курорт. Чудесен е!