Най-красивият в Румъния – градът на младите, здравето и релакса

Най-красивият в Румъния – градът на младите, здравето и релакса

Той е попивал западно влияние във всеки момент от своята дълга история

Румънски град, който изцяло се наслаждава на всеки сезон и вдъхва изумителен живот на неочаквания архитектурен пейзаж, се превръща в една от най-популярните дестинации за бавен и антистрес туризъм. Разположен на западната граница на Румъния, само на 490 км от Виена, Орадя (на румънски Орадея, в България познат като Варадин) е попивал западно влияние във всеки момент от своята дълга история.

Най-впечатляващото доказателство за това са фасадите на сградите в централната част, построени в концепцията на Ар нуво с влияние на виенски сецесион. Архитектурното наследство на Орадя е толкова уникално, че градът е член на един специален клуб – Мрежата Ар нуво, сертифициран като културен маршрут от Съвета на Европа.

Това са най-удивителните места в Румъния

Над всичко това се издига крепостта Орадя - безспорен символ за водещата позиция на града през Средновековието. Крепостта е без съмнение един от най-важните късносредновековени архитектурни паметници в Трансилвания. Това е мястото, където историята на града може да бъде усетена, съобщава European Best Destinations.

Орадя, обаче, е град на младите, на здравето и релакса. През 2014 г. той е обявен след гласуване в интернет за „Най-красивия град в Румъния“. Допреди пандемията той беше известен с невероятната си вечерна програма, която продължава цяла година. Това го превръщаше в идеално място за градска почивка и надеждите са, че това отново ще бъде така. 

През различните сезони там се провеждат Великденски пазар, международен фестивал за класическа музика, Детски фестивал, Фестифал, коледен панаир и какво ли още не. Жадните за култура могат да се насладят на впечатляващ набор от изложби в местните музеи и да забравят всичките си проблеми с някое изпълнение на Филхармонията или постановка на националния театър.

Водният парк „Нимфея“ пък е идеалното място за „презареждане на батериите“. Той предлага 10 водни пързалки и 15 басейна. Много подходящо за прекарване на забавно време със семейството. Вътрешните басейни се затоплят за ползване през зимата. Разбира се, там се предлагат и всички подходящи СПА услуги – сауна, турска баня, аква терапия, масажи.

Елегантните или традиционните кръмчи, кафенета с тераси или луксозни клубове предлагат партита, които завършват на сутринта. Където и да решите да влезете, срещате млади хора от целия свят. Университетът на Орадя е донесъл тук разнообразие от култури. През нощта Орадя е бълбукащ град.

Освен това със своите 30 кв. м зелена площа на човек той е и зелената столица на Румъния. Река Кришул-Репеде (Шебеш-Кьорьош) пресича града и създава красиви гледки, както и крайбрежен булевард със значителна дължина. Велосипедните маршрути, направени в последните няколко години, следват линията на реката и 2-та млн. кв. м зелени площи ще превърнат разходката ви в истинска кислородна терапия.

Любителите на приключения ходят в горите около града и се качват по специалните маршрути, които високо се ценят от феновете на преходите. Туристите могат да си резервират обиколки и занимания в планините, които са само на 60 минути с кола от града.

Хоя-Бачу – румънският Бермудски триъгълник

На 10 км от него се намира курортът с минерална вода Felix Bath Resort, който човек трябва да посети поне веднъж в живота си. Там на 15 000 кв. м са разположени басейни с минерална вода, които чакат да изпробвате лечебните им свойства.

Властите в Орадя са успели да отдадат почит на историческите личности, да създадат атрактивна дестинация за туристите и чуждестранните инвеститори, да предложат един зелен град, в който посетителите могат да се насладят на живота на бавни обороти.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

feliksdzerjinski_1971"@abv.bg

feliksdzerjinski_1971"@abv.bg 26.05.2021 19:03

Присвоен от Австро-Унгария,след Първата Световна Война.

insightevents

insightevents 23.06.2021 10:29

инсентив България https://mice.insight-events.bg

Христо Гарвалов

Христо Гарвалов 05.06.2023 16:44

Унгарска земя,дадена на Румъния след Втората Световна Война.Но защо???

Христо Гарвалов

Христо Гарвалов 05.06.2023 16:54

След 1920 година Унгарив губи поголяма част от земите си,а не след Втората Световна Война и град Орадя.