logo

Скрито съкровище! Открийте гъстите гори, басейните и лековитите сауни на Естония

Скрито съкровище! Открийте гъстите гори, басейните и лековитите сауни на Естония

На крайбрежните ивици на Балтийско море и Финския залив ще видите едни от най-красивите пейзажи в живота си

Човек лесно може да се заблуди, че като види столицата на Естония Талин с нейната очарователна комбинация от средновековен град и шумен нощен живот, е видял най-хубавото в страната.

Но ако излезете извън града, ще откриете непокътната природа, страхотна храна и уелнес изживявания, които можете да си позволите без да фалирате. Повече от половината от страната е покрита с гори. Има и крайбрежни ивици на Балтийско море и Финския залив, където ще видите едни от най-красивите пейзажи в живота си.

Женският остров Кихну – последният истински матриархат в Европа

Подобно на северните си съседи – финландците, естонците са луди на тема сауна. Затова повечето хотели има впечатляващи СПА съоръжения. Но истинското съкровище са провинциалните сауни на открито.

В област Въру на юг се намира фермата Муска, където можете да се насладите на вековния ритуал на опушената сауна. Собственикът ще ви отведе в слабо осветена кабина, където да скочите в ледено езеро докато си повтаряте мантри, свързани с древната история на тази практика.

Можете да се насладите на изтъркване със сол или шибане с клонки за подобряване на кръвообращението за 32 евро на човек, информира „Сън“.

Курортният град Пярну привлича със своя широк пясъчен плаж, плитки води и крайбрежна улица, която се пълни с хора през лятото. Тук можете да си наемете колело, с което да обиколите парковете и неокласическите сгради и завършите обиколката си в някое кафене с току-що изпечени сладкиши.

Един от луксозните хотели предлага тричасово „тихо СПА“ изживяване с 9 сауни и басейни, като цената за това удоволствие започва от 17 евро.

На половин час от Пярну се намира Национален парк Соома, където можете да си резервирате еднодневна екскурзия сред природата с водач за 76 евро. Ще можете да съчетаете каране на кану с газене в торфено блато със специални обувки, които ще ви пазят да не потънете.

Скрито бижу! Открийте гъстите гори, басейните и лековитите сауни на Естония

Ако се чувствате достатъчно смели, можете дори да влезете да плувате в блатен басейн.

Талин е най-добре запазеният средновековен град в Европа, така че непременно си отделете време, за да са обиколите павираните му улици.

Вечерта се насочете към район Телискиви, където в индустриални сгради, украсени с улично изкуство, се намират специализирани пивоварни, ресторанти и седмичен битпазар.

След това изкачете 175-те стъпала на наблюдателната платформа Паткули, откъдето пред вас ще се разгърне омагьосващ изглед към Стария град – идеалният завършек на вашето пътуване.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай