logo

Най-опасният път в Естония минава през руска територия - не спирайте там, защото....

Най-опасният път в Естония минава през руска територия - не спирайте там, защото....

По-малкият участък дори не е отбелязан в Google Maps, но въпреки това граничарите стриктно съблюдават спазването на забраните

В Източна Естония се намира безспорно едно от най-странните шосета в света. Причината е, че на две места пътят навлиза в територията на Русия.

Първата така отсечка е дълга 1 км, а втората – едва 30 метра, съобщава „Дейли Мейл“.

И на двете места няма КПП-та, но ако решите да спрете колата, мотора или колелото си точно там, вероятно ще ви арестувате. Ходенето пеша не се допуска.

Въпрос с повишена трудност. С колко държави граничи Русия?

Фотографът на Радио „Свободна Европа“ Амос Чапъл изследвал мястото и успял да направи забележителни снимки на тази чудновата граница.

На тях се виждат руски гранични дървени стълбове с двуглави орли, знаци, предупреждаващи хората да стоят на поне 15 метра от тези стълбове и знаци, обясняващи, че напред е руска територия и ходенето пеша е забранено.

Най-голямата част от пътя, която е руска територия, е близо до село Поповица. Отсечката преминава през т.нар. от местните „ботуш Саатсе“.

Историята му започва от 1944 година. Тогава Сталин превзема Естония от нацистите и границата е преначертана. Но според Радио „Свободна Европа“, един руски фермер поискал да запази фермата си в Русия, докато земята около него отишла в Естония.

Как се борят със запотяването на стъкла в колата в Европа

Разбира се, след като Естония станала съветска република това решение нямалко кой знае какво значение. Хората си путвали свободно от една страна в друга без гранични проверки.

Но когато Естония станала независима през 1991 година, този един квадратен километър руска земя станала необичайно гранично място.

Москва разрешила на естонците да минават през него, но без да спират.

„Ботушът“ и миниатюрният триъгълен руски участък, през който минава пътят, и който е с големината на плувен басейн, се наблюдават постоянно от руски и естонски гранични полицаи.

Топ 5 на най-странните държавни граници

С времето тези места са се превърнали в туристически атракции. По-малкият участък дори не е отбелязан в Google Maps, но въпреки това граничарите стриктно съблюдават спазването на забраните за паркиране и ходене и не се колебаят да налагат глоби.

Така че не си и помисляйте да се отбиете за селфи. Ако се забавите малко по-дълго там, срещу вас ще бъдат насочено оръжия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай