logo

Топ 5 на най-странните държавни граници

Топ 5 на най-странните държавни граници

Не всички имат високи огради с бодлива тел

Границите между държавите по света изобщо не си приличат, а някои пътешественици подходащ доста глупаво към тях, когато се готвят да ги преминат.

Доста от граничните райони могат да се похвалят с красиви пейзажи и необичайни проектантски решения.

Все пак не всички граници имат високи огради с бодлива тел, КПП-та, кучета, дълги опашки и бавни процедури за попълване на декларации и т.н. А някои са толкова необичайни, че заслужават своя отделна класация.

Това е топ 5 на държавните граници предизвикващи неподправено недоумение у пътешествениците.

Най-страшните и зловещи гори в света

1. САЩ и Канада – разглеждайки картата на САЩ, можем да забележим, че щатът Минесота е разположен малко по-различно от останалата част на страната. Исторически се е получило така, че той е отделен с двойна граница и, за да стигнете от една част на Канада до друга през него, имате избор – да преплувате езеро или, въоръжавайки се с непбходимите документи и декларации, да преминете две граници.

2. ОАЕ, Саудитска Арабия и Оман – парадоксът е в това, че границите между тези държави практически не съществуват. Районите, в които се „допират“ страните, се намират в пустинята. Поради това картографите чертаят примерна разделителна линия. Противоречия по този въпрос не възникват – един народ, една от никого незаселена пустиня.

Танк стреля по джип Hummer, ето какво се случи (ВИДЕО)

3. САЩ и Руската федерация – границата между двата световни лидера преминава през Диомидовите острови, намиращи се между Чукотка и Аляска. На пръв поглед нищо необичайно, но разликата във времето между двата острова е 21 часа. Там минава не само границата между двете държави, но и граничната линия за смяна на датата. 

4. Холандия и Белгия – границата между двете държави преминава през малкия град Баарле и разделя къщи, кафенета и различни сгради наполовина. Това разделение е само в полза на гражданите. Всички заведения в Холандия се затварят рано, а в Белгия – много след полунощ. Подобно място има и в Латвия – град Валга, намиращ се на границата с Естония.

Няма такова чудо! Пещера, която може да побере цял небостъргач (СНИМКИ)

5. Украйна и Полша – интересна художествена композиция, представляваща две големи успоредни риби, всяка от която гледа към съответната държава. Струва си да се отбележи, че автор е полският художник Козияр, а „възрастта“ на неговото творение е 3 години. Знакът символизира непрекъснатия процец на обмен между страните-съседки.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай