logo

10 правила за живот на испанците, на които ще завидите

10 правила за живот на испанците, на които ще завидите

Топло море, високи планини, необичайна архитектура и блясъкът на слънцето в чаша вино - всичко това е Испания

Понякога изглежда, че испанците са открили тайната формула на щастието. Всичко е въпрос на манталитет и правила на живот, които си струва да се разгледат по-отблизо.

Топло море, високи планини, необичайна архитектура и блясъкът на слънцето в чаша вино - всичко това е Испания. Местните жители се вписват доста добре в картината. Понякога изглежда, че испанците са открили тайната формула на щастието. Но в какво се изразяват правилата им за щастлив живот, прочетете в материала ни:

1. Прекарване на много време далеч от дома

В страната има много барове с открити веранди и тераси - наслаждавайки се на храна на открито, докато се любувате на пейзажа - какво може да бъде по-хубаво? Дълги разходки по старите улици с посещение на множество магазини е друга местна традиция. Животът не спира дори през нощта, особено в курортните градове.

2. Проявяване на толерантност

Испанците отдавна са престанали да делят хората на приятели и врагове. Да печелиш не означава да мразиш. Един от най-големите местни празници е Денят на маврите и християните, който се отбелязва от края на 16 век. Според легендата през 1267 г. Георги Победоносец помогнал на жителите на град Алкой да победят армията на шейх Ал-Азрак: така започнало освобождението на Иберийския полуостров.

Мащабният фестивал е почит към народните герои. И също така е своеобразен манифест на мирното съжителство на две култури: ислямска и католическа.

3. Еднакво уважават себе си и другите

Испанецът няма да отговаря на телефона по време на сиестата: той е уморен и има право на почивка, каквото и да се е случило там. И по същия начин няма да си позволи да наруши спокойствието на друг човек при законното му прекъсване.

Няма да има претенции, ако приятел (спътник, бизнес партньор) закъснее за среща. Зачитането на правата на другите хора, включително правото да преспиваш, да забравяш, да правиш грешки и да очакваш подобно отношение към себе си, е част от испанския манталитет.

В Испания не е прието да се посочват грешките на човек. Негативността поражда стрес и в страна, където слънцето грее 280 дни в годината, е някак си странно да паднеш духом.

4. Умеят да релаксират на всяка възраст

Представители на различни поколения испанци еднакво знаят как да се наслаждават на живота. В парковете можете да срещнете деца, двойки и пенсионери. По плажовете и в магазините, баровете и ресторантите също ще има хора от всички възрасти. И всеки ще намери нещо по свой вкус.

CNN: Този български курорт е незаслужено подценен в Европа! СНИМКИ

5. Почитат семейните традиции

Отношенията между много роднини са топли, въпреки че със сигурност се случват конфликти: проблемът с бащите и децата никога няма да загуби своята актуалност. Всички разногласия обаче се решават в семейството. Такава сплотеност се обяснява с факта, че всеки испанец все още се смята за определен клан. В трудна ситуация роднините ще се притекат на помощ: дори не е нужно да питате.

6. Увеличават работния ден и добавят почивки към него

Неочакван факт: средният испанец прекарва повече време на работа от колегата си в Европейския съюз. Напускането на офиса не в 18:00, а след 20:00 е норма. Вярно, тук няма миризма на работохолизъм, всичко е свързано с чести почивки и спокойно темпо на работния процес. Както знаете, чаша или две кафе и липсата на стрес повишават продуктивността.

Зачитането на правата на другите хора, включително правото да преспиваш, да забравяш, да правиш грешки и да очакваш подобно отношение към себе си, е част от испанския манталитет.

7. Отворени са

Да говориш със съсед, да се усмихнеш на пътник в градския транспорт или да се опознаеш на улицата е обичайно нещо за един испанец. По-лесно е да оцелеете с куп приятели: те ще ви помогнат да разрешите битови и работни проблеми, а добрата компания за вечерна разходка няма да навреди.

Властите на о-в Бали готвят сериозна секира за неженените туристи

8. Обръщат голямо внимание на вашата диета

Испанците имат култ към храната. Те вечерят късно, хранят се обилно и няма да откажат чаша вино. Имайки такива лоши навици, по-голямата част от нацията е здрава, а средната продължителност на живота тук е над 80 години. Тайната е проста - трябва да изберете правилната храна и напитки.

Диетата трябва да включва морски дарове, зеленчуци, ядки и плодове. Тогава алкохолът без химически добавки и в умерени количества ще бъде от полза.

9. Не критикуват

Както казахме вече, в Испания не е прието да се посочват грешките на човек. Критиката води до загуба на смелост и раздразнителност. Защо да създавате огорчена среда, която след това да отрови живота ви?

Властите на о-в Бали готвят сериозна секира за неженените туристи

10. Не бързат

Испанците са се научили да се наслаждават на всеки момент от живота, така че не бързат. Когато бъдат помолени да направят нещо, те просто отговарят - mañana! Думата означава едновременно и „утре“, и „вдругиден“, и „някой ден“ - и това изобщо не е проява на неуважение към събеседника, а призив да се отпуснете и да се насладите на потока на живота с цялата му малка изкушения.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Valya

Valya 24.11.2022 1:00

Много вярно ! Испанците не критикуват хората ,винаги поздравяват и обичат живота

Донка

Донка 26.11.2022 18:17

Да увеличават работното време и не го плащат като ти пише емигрант на гърба ти е спукана работата големите заплати ги вземат испанците и са пълни националисти не критикуват пред теб а зад гърбът си тема на обсъждане

Ами да

Ами да 26.11.2022 18:20

Темата трябва да я обсъдите с емигранти не с испанци никой няма да каже лошо за себеси

Моника

Моника 26.11.2022 18:52

Като поживееш някоя годинка в Испания ще видиш че всичките 10 неща са голяма лъжа тук България не я сменям за никоя друга държава

Спас безделника

Спас безделника 27.11.2022 0:34

Генерал Франко се смее от гроба, а и всеки знае, че няма по- отмъстителен човек от испанеца!

Пешо

Пешо 02.12.2022 19:50

Живях 5 години там,в Кастийя ла Манча,Астуриас и Мадрид.по стока са от нас.проблеми съм имал само с българи,испанците ако не ти помогнат,няма и да ти навредят.на който не му харесва да се връща