logo

4 изненадващи правила за живота в Корея, които ще ви втрещят!

4 изненадващи правила за живота в Корея, които ще ви втрещят!

Корейците са научени от детството да правят всичко по-добре от другите

В Южна Корея правят Samsung, слушат K-pop и ядат кучешко месо - такива асоциации споменават повечето чужденци в хода на социологическите проучвания. Но как наистина живеят хората в Страната на утринното спокойствие?

Има няколко необичайни традиции, които процъфтяват в корейското общество. И е време да поговорим за тях. 

Ето кои са те:

1. Тежка конкуренция

Корейците са научени от детството да правят всичко по-добре от другите, защото трябва да живеят и работят в конкурентна среда. Духът на състезанието засенчва дори приятелството - учениците не си подсказват в час, не допускат преписване, а възрастните е нормално да доносничат за колега, който е сгрешил. Мотивирайки детето да учи още по-добре, родителите постоянно сравняват децата си с други, които са по-успешни.

За да влязат в престижен университет, учениците седят по цял ден над учебниците, учат допълнително и спят само 4-5 часа. Младите специалисти работят по 12 часа на ден, опитвайки се да се изкачат по кариерната стълбица. Ваканцията в държавните институции продължава само седмица, в частните фирми - още по-малко.

Защо на Северния полюс няма часова зона, а времето няма значение?

2. Корейска красота

Всяка година в Южна Корея се извършват почти милион козметични операции, повече от 20% от жителите на страната са минавали под ножа на пластичния хирург. Сред пациентите на козметологичните клиники има много момичета, които до вчера са били ученички - сертификат за пластична хирургия често се дава за дипломиране.

Обикновено хирургът е помолен да коригира формата на клепачите и формата на очите, да омекоти линията на скулите и да направи носа и брадичката по-тънки. Корейските жени се стремят да отговарят на универсалните стандарти за красота, но индустрията за красота е търсена и по друга причина. Смята се, че специалистите с добър външен вид са по-склонни да бъдат наемани.

Пластичната хирургия е популярна тема в корейските филми и телевизионни предавания. 

3. По-бързо, още по-бързо

Корейците правят всичко бързо: отиват и ядат, учат и работят, обслужват клиенти в ресторанти, банки и хотели. А за тези, които не са свикнали да бързат, казват падна, падна! , което означава - "бързо, не се колебайте, побързайте." Тази особеност на националния характер се формира сравнително наскоро, в края на 20 век, когато страната направи безпрецедентен пробив в икономическото развитие и се превърна в напреднала технологична сила.

Как изглежда хотелска стая за един долар на ден ВИДЕО

За да направят това, корейците трябваше да работят усилено и бързо и навикът да бързат е останал с тях и до днес. Осъзнавайки, че скоростта често вреди на качеството, самите местни се подиграват на този начин на живот, но не могат да си помогнат.

4. Кучешка супа

„Супа на четирите сезона“, „питателна супа“, „подсилваща супа“ - така завоалирано наричат ​​в Корея прословутото ястие с кучешко месо. Екзотичен специалитет все още се готви в много корейски ресторанти: парламентът на страната отдавна обмисля закон, забраняващ тази кулинарна традиция, но все още не е успял да го приеме.

Наскоро в Сеул главният пазар, където продаваше кучешко месо, беше затворен, но то се продава в други градове, а кучешки ресторанти могат да бъдат намерени в столицата, далеч от главните улици.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Гицка

Гицка 21.03.2023 5:37

Е и кое му е чудното,прабългарите са се хранили с кучешко и конско месо.Конско месо и магарешко и сега се консумира!!!!