logo

Защо на Северния полюс няма часова зона, а времето няма значение?

Защо на Северния полюс няма часова зона, а времето няма значение?

Северният полюс се намира в средата на Северния ледовит океан, докато Южният полюс е разположен на континента Антарктида

На Северния полюс 24 часови зони се сблъскват в една и съща точка, което ги прави безсмислени. Това са едновременно всички часови зони на Земята и нито една от тях. 

Северният полюс е най-северната точка на земното кълбо и се определя като точката в северното полукълбо, където повърхността на Земята среща нейната ос на въртене. Южният полюс, от друга страна, е най-южната точка на земното кълбо и е пресечната точка на земната повърхност и нейната ос.

Следователно двата полюса или точки са точно една срещу друга. Северният полюс се намира в средата на Северния ледовит океан, докато Южният полюс е разположен на континента Антарктида.

Въпреки че определянето на Южния полюс не е трудно, защото се намира на сушата, е почти невъзможно да се направи същото за Северен полюс поради движещия се морски лед.

Игра на Kancho: Защо японските деца си правят "клизма"?

Поради местоположението на Северния и Южния полюс, там няма определена часова зона.

Какво е часова зона?
Часовата зона може да се опише като регион на Земята, който спазва стандартното време за няколко цели, включително търговски, правни и социални. Часовите зони често съответстват на границите на страната, тъй като е удобно да се наблюдава едно и също време в непосредствена близост една до друга.

Часовите зони на сушата обикновено са изместени от координираното универсално време (UTC).

Въртенето на Земята означава, че часовите зони се определят от линии на дължина, които свързват Северния и Южния полюс и разделят земното кълбо на различни часови зони.

Една държава или регион може да има няколко часови зони. Например Съединените щати се намират в шест часови зони. Въпреки това, тъй като всички линии на дължина се събират в полюсите, това означава, че полюсите са технически разположени във всички часови зони по едно и също време.

Време на Северния и Южния полюс
В повечето части на земното кълбо линиите на дължината определят местното време, така че конкретното време е синхронизирано с позицията на Слънцето в небето. Това обаче не важи за Северния и Южния полюс, където изгревът и залезът се случват само веднъж годишно.

На Северния полюс слънцето е постоянно над хоризонта през лятото и под хоризонта през зимата.

Анна отиде на почивка в Африка и изпадна в шок от видяното на плажа там ВИДЕО

Слънцето изгрява на мартенското равноденствие и залязва на септемврийското равноденствие. Южният полюс не получава слънчева светлина от март до септември, докато слънцето е постоянно над хоризонта от септември до март, което означава, че климатът на полюса е един от най-студените в света.

Как се определя времето?
Въпреки че няма постоянни селища на полюсите и не е определена конкретна часова зона за нито един от полюсите, изследователите и полярните експедиции избират всяка часова зона, която намират за удобна. Така че група учени могат да изберат същата часова зона като страната си на произход или могат да изберат средно време по Гринуич. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

petich0564

petich0564 08.02.2023 18:00

дали този , който е на Полюса се нуждае от точното местно време? едва ли има там разписание на някакви средства за обществен транспорт,нали.......