logo

5 държави в света, които нямат нито една река - една от тях е голяма и богата

5 държави в света, които нямат нито една река - една от тях е голяма и богата

Предполага се, че страните, на които им липсва вода, са пустинни, така че не е изненадващо, че държави от Арабския полуостров са в списъка

В свят, който е разделен на почти 200 държави, природните ресурси не се разпределят „солидарно“. И в свят, в който все повече се говори за недостига на вода, някои страни са напълно лишени от нещо, което често се приема за даденост: реките.

Докато Русия има хиляди реки, голяма и богата страна няма нито една. Понякога държави, като Бахамските острови, които имат само една река (останалите са потоци), попадат в тази категория.

Чудо: Откриха огромен град на хиляди години до велика река

Въпреки това има повече страни без нито една река, отколкото може да се предположи, около 15, и това са някои от тях:

1. Либия: Реките идват и си отиват
Северноафриканската пустинна страна не може да се похвали с нито една постоянна река. Това, с което може да се похвали е т.нар. Голяма изкуствена река. Това е огромна тръбопроводна система, която напоява страната надлъж и напречно и представлява 70 процента от източниците на питейна вода на Либия. Някои я смятат за най-голямата в света, а бившият либийски лидер Муамар Кадафи я нарече чудо на света. Каквото е, това е – начинанието е впечатляващо.

2. Бахрейн: Стабилна нула
Островното кралство Бахрейн, подобно на Либия, няма постоянни реки. Нещо повече, данните за периода между 1972 и 2017 г. показват, че нивото на течността на повърхността е останало стабилно: „около нула милиарда кубични метра годишно“.

3. Саудитска Арабия: Обезсоляването като решение?
Предполага се, че страните, на които им липсва вода, са пустинни, така че не е изненадващо, че държави от Арабския полуостров са в списъка. Но това, което е изненадващо е, че такава голяма страна, която обхваща площ от 2 150 000 квадратни километра (тоест почти 40 пъти по-голяма от Хърватия), няма нито една река - и въпреки това осигурява вода за 34 милиона жители.

Почти половината от питейната вода идва от обезсоляване на морска или солена вода. Мнозина се чудят дали това е решението за бъдещето на света, където все повече говорим за недостиг на вода.

4. Ватикана: Най-малката държава в света без река
Толкова близо, но толкова далеч - може да се каже за миниатюрния Ватикан, който сам по себе си няма река (някои биха казали, че няма място за река), но е на около 400 метра от италианската река Тибър. Тибър е все по-често обект на обществени дебати поради замърсяването си, така че може би Ватикана не е недоволен, че няма река. 

Тайните на тайнствената гора край Дяволската река в Приморско

5. Малта: Голата перла на Средиземно море
Наред с Ватикана и Монако, които са толкова малки, че фактът, че нямат река, не е много шокиращ, Малта е третата и последна европейска държава, която няма нито една река. Освен това няма (постоянно) езеро. Ако погледнете сателитна снимка на този остров в средата на Средиземно море, ще забележите еднакви сиво-кафяви тонове, само с няколко следи от зелено. Гледката към морето, обаче, е незаменима, а радост винаги настъпва, когато прогнозата вещае дъжд.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай