logo

5 шокиращи правила на албанския живот!

5 шокиращи правила на албанския живот!

Те са толкова сурови, че вместо чай варят тръпчива планинска трева, клатят отрицателно глави в знак на съгласие и жестоко си отмъщават за дребна обида

Албанците са един от най-загадъчните народи в Европа. Те се смятат за потомци на войнственото племе на илирите, във вените им тече гръцка, италианска и турска кръв, а в ежедневието и културата се смесват противоречиви традиции от различни времена и народи.

Албанците са толкова сурови, че вместо чай варят тръпчива планинска трева, клатят отрицателно глави в знак на съгласие и жестоко си отмъщават за дребна обида.

С какво още изненадват целия свят жителите на една малка балканска държава?

1. Скрийте се в бункера

Цялото население на Албания може лесно да се побере в бункерите, построени в цялата страна по време на управлението на комунистическия диктатор Енвер Ходжа. Тук има повече от 700 000 такива структури, по една на всеки четирима албанци. През 70-те години страната се оказа в политическа изолация и, страхувайки се от нападение отвън, Ходжа нареди да бъде застроена със стоманобетонни убежища.

Днес те се използват като складове, навеси и други стопански постройки, някои къщи, хотели, кафенета и дори музеи. Съвременна Албания започна да се отървава от съмнителното архитектурно наследство чрез разрушаване на бункерите, но все още има много от тях.

2. Бъди мъж

В високопланинските албански села, burrneshë , или заклетите девици, жени, които са станали мъже, все още живеят. Те дават обет за безбрачие, вършат тежка мъжка работа, наследяват бащиния си дом и прекарват свободното си време на чаша ракия в мъжка компания.

Преди това една от дъщерите поемаше ролята на мъж, ако в семейството нямаше синове и бащата почина. Такива момичета бяха много уважавани и заедно с мъжките задължения, бурнишите получиха признание в обществото, висок статус и право на образование, но трябваше да забравят за брака и децата завинаги.

Днес вечните девици са останали много малко, повечето вече са над 50 години.

Падна голяма тайна за пирамидите на маите в Мексико

3. Измийте злобата с кръв

В Албания жестокият средновековен обичай на кръвната вражда все още не е премахнат. Традицията на вендетата се предава от поколение на поколение, особено в планинските села в северната част на страната и в древния град Шкодра.

По груби изчисления 12 000 души са станали жертва на кръвни отмъщения в Албания през последния четвърт век. Стотици семейства живеят в затвора с години, страхувайки се от отмъстителни съседи.

Повод за конфликт може да стане всичко - злополука, домашна кавга или отказ да изпиете чаша на парти. Да простиш на нарушителя, дори и да е бил в затвора, означава да нанесеш срам на семейството.

Правилата на вендетата са разписани в албанския кодекс на честта от 15 век - Канун и дори 600 години по-късно той е по-актуален от законите на държавата. Според догмите на Ева отмъщението е най-надеждният начин за възстановяване на справедливостта.

4. Защитете къщата от зли очи

Във всеки албански град можете да видите меки играчки по оградите, фасадите на къщите и парапетите на балконите. Всички тези кукли, мечки, магарета и слонове се наричат ​​еднакво - маджмуне ("маймуни"). Това са вид амулети: албанците вярват, че защитават къщата и нейните собственици от злото око, злите духове и други неприятности.

Защо на Северния полюс няма часова зона, а времето няма значение?

Според една версия традицията се появила през 90-те години, когато местните жители започнали да заминават да работят в други европейски страни и имали пари да построят нови жилища: за да не завиждат съседите, играчките били окачени на вратите и стените на къщи. Същата функция изпълняват снопове чесън и овнешки черепи с рога.

5. Пийте кафе и планински чай

Както и в други балкански страни, хората в Албания обичат ракия, но основната албанска напитка е кафето. Пият го винаги и навсякъде: сутрин и вечер, в делнични и празнични дни, у дома и на работа. Чаша кафе празнува домакинство, годеж, сделка или друго събитие. Смята се, че местните дължат тази пристрастеност на турците: Албания извоюва независимост от Османската империя само преди 110 години.

Тук не е лесно да се намери добър чай, но ароматната планинска трева се продава навсякъде . Албанците (а между другото и островните гърци) го варят вместо чай и го смятат за лек за почти всички болести: билковата напитка помага при настинки, грип, астма, алергии и храносмилателни проблеми.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай