logo

Агент на ФБР разкрива: как да не ви убият докато сте на почивка

Агент на ФБР разкрива: как да не ви убият докато сте на почивка

Независимо дали чакате на светофар в милионен град или се пазарите за някоя дрънкулка на битпазара, наблюдавайте и слушайте какво се случва наоколо

От момента, в който си опаковаме багажа, до кацането на желаната дестинация, пътуването ни носи неподправено чувство на еуфория. Но като при всяко хубаво нещо, и тук има опасности, които ни дебнат от момента, в който напуснем зоната си на комфорт.

Става дума за това, че често туристи стават жертва на улични измами, кражби и дори по-лошо – убийства. За всели пътешественик е ужасяващо да чуе за подобно престъпление, тъй като по време на пътуването имаме склонност да не обръщаме внимание на дебнещите опасности.

Топ правила за безопасно пътуване от пътешественичка с голяма трагедия в семейството си

Вместо да се парализирате от страх, обаче, вижте какви съвети за безопасност дава бивш агент на Федералното бюро за разследване (ФБР) за това как да забележите признаците за потенциална опасност и да я избегнете.

Джо Наваро, автор на бестселъри за изучаване на човешкото поведение, е бил 25 години агент на ФБР и е специализирал в невербалната комуникация и профилиране на престъпници.

Според него, най-важното нещо, което всеки може да направи, независимо къде се намира, е да слуша интуицията си.

„Вместо да изучаваме опасното поведение, сега учим да се вслушваме в себе си“, казва Наваро. Тъй като моделите на поведение са непредвидими, най-доброто нещо, което можете да правите през цялото време, е да слушате, наблюдавате и спазвате дистанция.

Спазвайте дистанция

На всяко място има случаи, при които хората нарушават личното ви пространство. Независимо дали чакате на светофар в милионен град или се пазарите за някоя дрънкулка на битпазара, наблюдавайте и слушайте какво се случва наоколо и поддържайте дистанция спрямо непознатите хора толкова, колкото ви е комфортно.

На джебчиите и крадците им е най-удобно, когато могат да се приближат максимално близо.

Пазете се от „социалните хищници“, както ги нарича агентът. Той въвежда този термин след години проучвания и разпити на жертви и наблюдение на хора, определяни като „хищници“.

„Социалните хищници живеят, възползвайки се от другите. Идват под всякаква форма и вид, във всяко ниво на обществото. Някои живеят извън закона на улицата, ограбвайки хора или вършейки по-ужасни неща. Други имат уважавани професии, където предизвикват бурни събития. Те се виждат като неподвластни на законите и правилата“, посочва той.

Жена каза защо е забранила на съпруга си да използва климатика в колата: причините са...

Една от стандартните схеми на джебчиите е да обградят жертвата си в навалицата или когато са сами. Някой се преструва, че го пита нещо жертвата, за да ангажира вниманието ѝ, докато втори застава зад нея и се пресяга към телефона или портфейла.

При този сценарий човекът, който е мишена, би трябвало да е направил следното:

- да сложи всички ценни предмети в раница или чанта, в която не се бърка лесно (с няколко ципа);

- да наблюдава мястото – очите и ушите отворени на четири;

- ясно да заяви, когато не се чувства комфортно

Никога не оставайте насаме с непознат

Когато пътувате до друга държава или само до съседния град, има известно успокоение във факта, че хората са готови да помогнат, когато питаме за посоката или за информация. Не забравяйте: няма проблем да питате хората. Вероятно ще откриете местни забележителности, за които не сте предполагали.

Да се оставите да бъдете водени по непознати пътеки е изкушаващо и обикновено е основа за страхотни истории в бъдеще. Само че, ако срещате нови хора в оживен град, избягвайте да оставяте насаме с непознат. Социалният хищник най-вероятно ще се опита да ви изолира от групата. Ако излизате навън, винаги стойте с групата си.

При вълнението от това да сте далеч от вкъщи и ежедневните отговорности е много вероятно да срещнете някого и да усетите привличане. макар че няма конкретно поведение, което веднага да алармира "опасност“, трябва да бъдете предпазливи с непознатите. Ако имате време преди да се срещнете, Наваро предлага да проучите човека в социалните мрежи и да послушате инстинкта си, ако нещо ви се струва нередно.

Ако някой се доближи до вас твърде бързо или наруши пространството ви, трябва да слушате тялото си. Често хищниците знаят точно какво да кажат и как да го кажат.

Използвайте вербална и невербална комуникация

Ако непознат нарушава личното ви пространство, ясно заявете, че не ви е приятно, използвайки вербален и невербален език. Това ще покаже и на намиращите се наблизо хора какво искате или не искате.

В случай, когато непознат се доближи до вас и тялото ви се чувства некомфортно, вдигнете ръцете си високо с широко отворени пръсти. Отместете стъпалото си назад под лек ъгъл, което ще покаже на другите хора, че искате да си тръгнат. Ефектът не е същият, ако ръцете ви са ниско и говорите на нисък тон.

През нощта ние инстинктивно поглеждаме назад, за да сме сигурни, че не ни следят, или поглеждаме към човека, който върви твърде близо до нас. През деня, обаче, сме по-малко предпазливи. Може дори да сме си сложили слушалки в сутрешния час пик или да си скролваме на телефона, докаточакаме да пресечем натоварена улица.

Експертите знаят: Безплатни съвети за безпроблемна лятна ваканция

Не се изолирайте от заобикалящата ви среда и се доверете на себе си.

„Трябва да имате предвид, че не всеки ще бъде добър с вас и не всеки ще бъде мил“, подчертава Наваро.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай