logo

Топ правила за безопасно пътуване от пътешественичка с голяма трагедия в семейството си

Топ правила за безопасно пътуване от пътешественичка с голяма трагедия в семейството си

Кейт е посветила живота си на това да образова хората колко е важна безопасността

„Внимавайте, когато пресичате улицата! Чувал съм, че там не им пука за правилата по пътищата“, „Не се разхождайте сами, никога не знаете на кого ще налетите на улицата“, „Носете си допълнителна батерия за телефона, за всеки случай“ – често пренебрегваме съветите на загрижените си близки хора, когато се отправяме на пътешествие.

По някаква причина всички имаме склонност да захвърлим мерките за безопасност, които спазваме вкъщи, и започваме да се чувстваме неуязвими, когато тръгнем към летището. Подвеждаме се по коварната логика: „На почивка съм. Нищо лошо не може да се случи“.

За съжаление, това просто не е вярно. Едно австралийско семейство научи това по трудния начин.

През октомври 2012 година 24-годишната Никол Фицсимънс загинала трагично при катастрофа с мотор в Тайланд, където била на почивка с приятеля си. Този ужасен инцидент подтикнал по-малката ѝ сестра Кейт Фицсимънс да основе Фондация „Никол Фицсимънс“. Кейт е посветила живота си на това да образова хората колко е важна безопасността по време на пътуване.

Няколко гарантирани начина да вбесите финландците

Кейт, която е обявена за една от 100-те най-влиятелни жени в Австралия, споделя пред списание “Vacations & Travel” някои от най-важните съвети за безопасност в чужбина.

„Лесно е да се изгубим във вълнението от това, че ще ходим на почивка, и да забравим, че пътуваме в чужда страна, където има разлики в културата, законите и стандартите за безопасност, които могат да ни поставят в голям риск. Много пътешественици са настроени „това няма да се случи на мен“, което ни изкушава да прекрачваме границите и да поемаме рискове, които обикновено вкъщи не бихме“, споделя тя.

„Всъщност, 82% от хората под 30 години признават, че са имали рисково поведение на почивка в Югоизточна Азия. Смятам, че това идва от чувството за неуязвимост, комбинирано с липсата на знание за опасността, на която в действителност се излагат“, добавя тя.

Историята на Трейси, която за година стана майка цели 4 пъти, удиви целия свят (СНИМКИ)

Ето нейните топ 6 правила за безопасност:

1. Проучете дестинацията си – сайтът Smartraveller е чудесен източник на информация за разликите в културата, законите и мерките за безопасност за вашата дестинация. Освен него има безброй сайтове за пътешественици, блогове и социални медии. Независимо колко приключенски сте настроени, шансовете някой да е минал по вашия път преди и да е споделил преживяването онлайн са много големи. Не забравяете, че най-достоверни са най-скорошните информации.

2. Купете си туристическа застраховка според вашите индивидуални нужди и планове преди да напуснете страната си.

3. Регистрирайте се за безплатна туристическа информация (например в Smartraveller Travel Advice), където ще получавате най-актуалното, свързано с безопасността на вашата дестинация.

4. Свалете си приложението “Travel Guard” – то ви дава детайли и насоки към най-близките оторизирани болници, лекари, посолства, и клиники, независимо в коя част на света сте. Работи и без интернет.

5. Направете си копия от всички важни документи – паспорт, маршрут, застраховка, шофьорска книжка о т.н. оставете си по едно копие вкъщи при някого, с когото можете да се свържете бързо при спешен случай.

6. Когато пътувате сами с шофьор, дръжте се така, сякаш някой ви очаква и би вдигнал тревога, ако не пристигнете – обадете се по телефона и споменете на шофьора, че партньорът ви ви очаква. Ако е възможно, дръжте вещите си под ръка.

Опасно! Публикуваха КАРТАТА с най-опасните страни за почивка в Европа

Кейт споделя и още от своя горчив личен опит: „Има погрешно схващане, че туристическите застраховки са загуба на пари. Но истината е, че това беше единствената утеха за семейството ни в най-мрачните часове. След като пътуваха 12 часа, за да бъдат до Никол, първото нещо, с което посрещнаха родителите ми в болницата, дори преди да могат да я видят, въпреки че тя вече беше починала, бяха медицинските сметки, които трябваше да се платят. Без туристическата застраховка нашето семейство не само щеше да страда емоционално, но и финансово“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай