logo

Българка от Бали ексклузивно пред БЛИЦ за тайните на острова

Българка от Бали ексклузивно пред БЛИЦ за тайните на острова

Петя Белевска живее със семейството си от години там и помага на много сънародници

Петя Белевска живее заедно с родителите си на остров Бали от няколко години. Винаги усмихнатото момиче е от тези, които винаги ще ти помогнат и ще дадат всичко от себе си, за да се почувствате добре, когато сте на хиляди километри от България. 

Тя признава, че за нея островът се е превърнал във втори дом и говори за неговите забележителности с голяма любов. 

В началото на декември 2017 година на остров Бали изригва вулканът Агунг. По случайност точно в този момент Петя ражда. Така на бял свят се появява прекрасната й дъщеричка Аурора. 

Петя Белевска се съгласи да отговори на няколко въпроса на pochivka.blitz.bg за това какво трябва да знаем, ако сме решили да пътуваме до остров Бали. 

- Какво трябва да знаят Българите, отправили се това пътешествие?
 - Важното е да знаят, че нямат нужда от ваксини, да имат паспорт с валидност повече от 6 месеца, да имат здравна застраховка (travel insurance),  международна книжка, издадена от СБА, при кацане на летището в Бали, да си купят карти за телефон с интернет, да имат в багажа си фалкон пантенол против изгаряния, фалкон оксикорт-спрей антибиотик, който да използват при рани по кожата. 
Да не, се носят дебели дрехи, както и много дрехи. Джапанки, тениски, къси панталони и евентуално суичърче са достатъчни. 

Еврото е по-добрата валута от долар. Приемат се всякакви банкноти и емисии. Ако носят долари, трябва да са банкноти по 100 (другите са на по нисък курс)  и да са емисия след 2009-та година. 

- Живеете от години на острова и вашето семейство помага наистина на много българи, разкажете за някой подобен случай. 
- Тъй като ние сме първите българи, заселили се на острова, преди 16 години, сме имали много и различни случаи, при които сме оказвали помощ на хора, изпаднали в беда. Загубен багаж, загубени документи, здравословни проблеми, веднъж група от 18 човека си изпуснаха полета, поради натоварен трафик по нова година, както и при форсмажорни обстоятелства, като земетресения и изригването на вулкана Агунг през 2017та година. 

В този ден родих дъщеря си Аурора, и малко по-късно написах във фейсбук пост, с който призовах бедстващите български туристи, да се обадят на посочените ми телефонни номера, за да го приютим у нас, докато не работи летището. 
Така с моето семейство приютихме 15 човека. 

- Наричате Бали свой втори дом, кои са любимите ви места на острова?
- Бали е моят втори дом, защото се омъжих тук. Съпругът ми е индонезиец. Имам много любими места в цяла Индонезия. В Бали ми харесва храмовият комплекс Pura Besakih, който още се нарича храмът майка.

Pura Lempuyang - небесната врата към Рая. Храмът на свещената вода Tirta Empul,  място за пречистване на душата и тялото.

Tanah Lot един от 7те храма, пазители на острова. 

На Ява съм очарована от хиндуисткия храм Prembanan, най-големият будистки храм в света Borobudur,  вулканът със сини пламъци kawah ijen,  вулканът с белия кратер в западна ява kawah putih. 

Петя Белевска при едно от посещенията си на най-големият будистки храм в света Borobudur.

Най-голямата ботаническа градина Teman Begonia Lembang в град Богор. 

Също така, близо до остров Sulawesi, се намира остров Selayar, който заедно с голяма група атоли, са част от националния резерват в Индонезия - Takabonerate.

Възхитена съм от девствената чистота и чисто белите плажове, това е уникално място, където може да се видят цветни коралови рифове, хиляди видове риби, големи водни костенурки, стада делфини и китове. 

Петя със сестра си Ивет Белевска, която също живее на острова и стана първата българка, завършила местния университет.

- Как е по-добре да се пътува до Бали - организирано с компания или самостоятелно?
- Според мен и двата варианта са успешни, в зависимост от предпочитанията на туристите, за спокойствие и сигурност, или повече авантюризъм. 

Българка даде безценни съвети за таксита, хотели и приключения в Бали

Свидетел съм, че и в двата случая те остават доволни от изживяните емоции. Аз лично съдействам с отдаване на вили, коли и мотори под наем, трансфери, екскурзии, атракции и трипове. 

- През кое време от годината е най-добре да се пътува до остров Бали?
- Винаги е подходящо, температурата е между 33-35 градуса. Единствено месеците от декември до февруари е дъждовен период, като вали предимно вечер. 

Мислите, че сте видели всичко? Тогава преживейте Ниепи - денят, в който на остров Бали животът спира (СНИМКИ/ВИДЕО)

- Много хора смятат Бали за скъп курорт, но има ли и бюджетен вариант за екскурзия до там?
- Има, разбира се, ще дам няколко примера. Предлагат се напълно обзаведени къщички по 25€ на вечер, които са чудесни за двойка, или семейство с дете. За по-голями компании, има дву и три стайни вили с басейн, които варират между 80-120€ на вечер и разделено на 4 или 6 човека, също излиза изгоден вариант. 

На всякъде има локални ресторантчета, с прясна и вкусна храна, където човек би могъл да се нахрани много добре срещу 3-5€ на човек, с включен фреш.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай