logo

Мислите, че сте видели всичко? Тогава преживейте Ниепи - денят, в който на остров Бали животът спира (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мислите, че сте видели всичко? Тогава преживейте Ниепи - денят, в който на остров Бали животът спира (СНИМКИ/ВИДЕО)

Индонезийският остров Бали привлича все повече български туристи. Това място, което всички хора по света наричат "рай" е притегателно с невероятните си плажове, свободата, която те кара да изпиташ или пък с възможността да се докоснеш до място, пълно с магия. 

А сега си представете, че сте там, на едно от най-красивите кътчета на планетата и изведнъж всички светлини угасват, летището спира да работи, магазините, ресторантите, масажните салони, клубовете - всичко затваря и дори по улиците не може да видите жив човек.

Звучи страшно, но всъщност е едно от най-мистичните и трудни дори за обяснение преживявания, които човек може да изпита. 

Изгубен рай: Перла на Бали се превърна в противна кочина и може никога да не се възстанови (СНИМКИ/ВИДЕО)

Това се случва само в един ден от годината - Ниепи, когато балийците празнуват своята Нова година. И ако за повечето хора по света Нова година се свързва с шум, веселие и фойерверки, там, на това невероятно място, тя преминава в пълна тишина. 

Индонезия може и да е страната в света с най-много мюсюлмани, но остров Бали е с преобладаващо хиндуиско население. И точно на този ден, който се празнува в началото на март, а тази година ще бъде отбелязан на 7 март, Бали потъва в тишина. 

Летището е затворено, никой не работи и е забранено да говорите на висок глас. А вечер никой няма право да включва светлини. Допускат се изключения само за семейства, които имат малки деца. Тогава може да използвате свещи. За спазването на всички тези правила следят както от полицията за чужденци, така и местните власти. 

Джакпот! Току-що открихте непознат и чист остров, по-хубав от Бали

Забраната включва дори говор на глас, може само да се шепне или да общувате помежду си съвсем тихичко. 

Поверието е, че на този ден над Бали минават всички духове и божества, някои, от които - много зли. И ако чуят или видят човешко присъствие, ще се спуснат от небето и ще донесат неимоверни беди. 

Дотук звучи страшно, но тези, които са били на този специален ден на остров Бали споделят, че изпитаното от тях не може да се сравни с нищо друго. Пълна, почти мистична тишина. А след залеза на слънцето - абсолютен мрак.

Туристи, които са имали късмета да са на точно този ден на остров Бали, публикуват зашеметяващи фотографии на небето, което е пълно със звезди и изглежда като цветен, вълшебен калейдоскоп от разпръснати светлинки. 

Самият празник Ниепи се предшества от няколко дни, в който всички се подготвят за това. Местните правят и ритуално къпане в океана, за да се пречистят от натрупаните през годината влияния от зли сили и хвърлят в морето своите дарове. 

Ниепи е наричан още Денят на тишината. Това е ден за равносметка, в които се забраняват светлините, телевизорите, радиата, секса,  разговорите и всички стоят в къщите си. Дори и туристите се предупреждават да не излизат от хотелите, на тях не се забранява гледането на телевизия, стига да звукът да е намален.

Денят Ниепи е последван от серия пречистващи ритуали включващи измиване на всички фигури от храмовете в реките и изгонване на злите духове чрез изгаряне на карнавални кукли, символизиращи демоните.

За европейците е наистина трудно да проумеят нещо подобно, но всички, до един, са сходни в усещанията си и признават, че никога не са преживели нещо толкова магично и необяснимо. 

Предлагаме ви и няколко снимки на небето над остров Бали, направени точно в тази нощ, когато всичко на този невероятен остров е потънало в мрак:

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай