logo

Джакпот! Току-що открихте непознат и чист остров, по-хубав от Бали

Джакпот! Току-що открихте непознат и чист остров, по-хубав от Бали

Индонезия има над 17 500 острова. Затова не е изненада, че само малка част от тях са популярни. Въпреки това е странно, когато индонезийски остров с размера на прочутия Бали, с красиви плажове и големи курорти, е толкова непопулярен, че дори хората, живеещи близо до него, никога не са чували за него.

За един такъв мистериозен остров разказва пред австралийския сайт Escape пътешественикът Сангета Кочарекар. Той се намира в региона Бангка-Белитунг, на изток от Суматра и на север от Джава. Той е толкова далеч от търсенето на туристите, че дори местният гид, развеждащ пътешественика, не го е чувал.

Да спиш при рибите – не е страшно, а страхотно в първата в света подводна вила 

Кочарекар смятал да отиде на Бали, но преди това искал да посети колкото е възможно повече неизвестни места. Натъкнал се на линк, препращащ го към снимки с чиста вода, красиви и цветни къщи и живописно синьо езеро, обградено от бели хълмове, изглеждащи точно като покрити със сняг. Всъщност това били бели глинести минерали.

Това бил остров Белитунг. Намира се на 4 часа полет със самолет от Джакарта, има малко летище. Само една таксиметрова компания работи легално там. Двулентов път преминава през джунглата и покрай къщи в тюркоазено, оранжево и розово в посока към плажа Танжунг Келаянг, предпочитан предимно от западняците.

Веднъж стигнали там, пред вас се открива гледка към огромни гранитни скали, изглеждащи сякаш са паднали от небето в морето. Мястото е сравнително тихо, а малкото западняци там всъщност са работници.

Има вариант за провеждане на частна туристическа обиколка на острова чрез таксиметровия превозвач на много достъпна цена. Обиколката е с лодка и се ходи до няколко малки островчета наблизо, излезли точно като от картина за фон на компютърен екран. Там е пълно предимно с индонезийски туристи.

В Канкун тече обява за работа-мечта. $10 000 месечно, от вас се иска само да...

Едно от интересните места за посещение е старата мина Данау Каолин – мястото със „снежните“ хълмове. Всъщност някога Белитунг е бил най-големият производител на тази глина в света след Китай.

Още непопулярният и неразработен остров няма центрове за гмуркане, клубове за дневни занимания и почти никакъв нощен живот. Трябва да се подготвите и за факта, че почти никой не говори английски.

Белитунг би могъл да е като Бали и дори Джакарта. Но островът има свой собствен чар. Останал е напълно встрани от световните туристически тенденции. „Това е най-неподправеното и нетуристическо място, което съм виждал, въпреки че имам още много да видя и да направя. Когато хората говорят за пътешестване и преживяване извън утъпканите пътеки, това е. В този смисъл, той е по-добър от Бали“, пише пътешественикът.

 

Коментирай