logo

Българка отиде на екскурзия в Турция и се влюби в това екзотично ястие! (ВИДЕО)

Българка отиде на екскурзия в Турция и се влюби в това екзотично ястие! (ВИДЕО)

Турция е известна с вкусната си, пикантна храна, която направо гали небцето. Затова и не е чудно, че много от българсиките туристи, описвайки преживяванията си в тази страна, се спират на храната. 

Весела Тодорова работи като готвач и затова не е чудно, че нейните интереси в Турция са били предимно около приготвянето на храната. 

Но едно ястие, което опитва, привлича вниманието й. Тя разказва за това в един от форумите за туристи:

"Става въпрос за махмудие с мед. Такова ястие не се среща често в менюто на турските ресторанти, но на мен ми провървя. 

Открих го в едно малко заведение в района на Субтанахмед в Истанбур. От момента, в който го опитах, направо се влюбих!

Аз обичам сладкото, признавам си, затова и харесах махмудие, което се отличава с точно леко сладкия си привкус. Ако и вие сте като мен, със сигурност ще ви хареса да опитате махмудие. 

И все пак, какво представлява това? Махмудие с мед - това е пилешко филе и орис, но цялата тайна е в сладкия сос, с който се полива това ястие, както и в орехите и в изсушените плодове, добавени в него.

Признавам, че обичам да опитвам необичайни вкусове, а Турция е съвсем близо до България и затова обичам да отскачам дотам на кулинарен тур. Месото, което там правят на скара, е наистина невероятно. Вкусно, сочно и нежно и няма значение дори какво е то - пилешко, свинско или телешко, резултатът винаги е страхотен!

В махмудие основната съставка е пилешко месо, което е или изпържено или направено на скара, но винаги е много вкусно и сочно.

Гарнитурата винаги е орис, който се прави с екзотични подправки и мед. Оризът а пръхкав и много ароматен. 

А медът добавя неповторим вкус.

Обикновено ще ви сервират махмудие в голяма чиния, в центъра на която е именно този ориз, с месо около него. Накрая всичко е полято със сос, в който е добавен малко мед. Ястието е сладко, но без да накъртва. 

Порциите в Истанбул са огромни, затова и едвам се справих, макар и да не ми се искаше да оставям нищо от този невероятен деликатес. Толкова ми беше вкусно!

На повечето места може да си поръчате махмудие за около 35 лири, което си е съвсем евтино. 

Ако посетите Турция и особено Истанбул, обезателно опитайте махмудие с мед.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай