logo

Български турист проговори за една от най-големите забележителности в Турция и разкри какво да очакваме

Български турист проговори за една от най-големите забележителности в Турция и разкри какво да очакваме

Почти всички туристи в Истанбул искат да посетят двореца Топкапъ - мястото, където са управлявали османските султани. Струва си да се прави? И какво, по принцип, да очаквате от посещението там? Днес ще говоря само за двореца, отделна статия ще бъде посветена на харема, пише български турист в социалните мрежи.

Е, първо, трябва да се примирите с една сериозна опашка за закупуване на билети, поне един час със сигурност! Как да избегнете загуба на време и дори да спасите малко, ще напиша в отделна статия. Входът в Топкапъ сега през ноември 2018 г. струва 60 лири. Цените се променят. Тази година те са били вдигани два пъти. Входът на харема се таксува отделно. Той струва 35 лири.

Ето кой паспорт е най-привлекателен за пътешествениците

Така че, ние продължаваме към нашата разходка. Дворецът има 4 входа. Във всеки има монументална красива порта, в момента тече реставрация, около половината от двореца е покрита със скеле и е недостъпна за посетителите. Включително, няма да можете да видите залата, където е приемал султанът, нито покоите му. В момента те не са достъпни за посещение. И така, какво виждате за 60 лири?

Е, на първо място, помещението, където се провеждали срещите на Високата порта. Много красиво. С резбовани решетки и зашеметяваща мозайка.

И тогава ще видите типичен музей. Където са събрани оръжия, доспехи и други подобни. Принадлежали както на султаните, така и на високопоставени служители на Османската империя и, разбира се, пленени във войни. Ако ви харесва и се интересувате от тази тема, тогава наистина има какво да видите. Ако сте далеч от всичко това, едва ли ще бъдете много заинтересовани.

Отворена за посещения е стаята, където султанът приемал посланици от други държави. Тя е доста малка, доста тъмна. Интересното е, че в ъгъла има малък фонтан, нещо като чешма. Всъщност той бил включван по време на преговорите с посланици, тъй като звукът на водата заглушавал думите и правел невъзможно подслушването.

Огромна опашка ви очаква в залата със светините. Тук непрекъснато четат Корана. Акустиката е невероятна. Много колоритна. Но за хората тук е само тъмнина.

Ограничен е потокът за движение на туристите. Огромната опашка по протежението на залата се движи само край експонатите. Както разказа екскурзовод, тук се пази мечът на Давид, жезълът на Мойсей, чалмата на Йосиф. И редица ислямски светини: кутия, издълбана от фрагменти от черния камък на Кааба, мантията на пророка, отпечатъкът на крака му, меч, косми от брадата му и земя от гроба му. Записването на видеоклипове и правенето на снимки тук е забранено. Много служители по сигурността следят отблизо за това.

За вярващите тази зала е интересна и свещена, за обикновените туристи е по-вероятно е да се запомни блъсканицата в тази огромна опашка в опитите все пак да видят нещо. Между другото, в миналото само султани се молели в тази стая. Това било един вид място за молитва и размисъл.

Мароко така, както никога няма да го видите! Българка описва ужаса от преживяното там

Е, последното място, което посещавате, е терасата, където членовете на кралското семейство празнували своите сватби и други празници. Това наистина е много красиво!

Навсякъде невероятни мозайки и прекрасни гледки към морето. Между другото, тази тераса е от лявата страна, а от дясната страна, където се намират кафенетата, има и зашеметяваща гледка към Босфора.

Това е всичко... Лично аз излязох от Топкапъ с леко чувство на разочарование... Може би просто очаквах нещо повече. Дали ще посетите този дворец или не, разбира се, вие решавате. Но според мен не си струва парите за входа. И още една особеност! Можете да влезете в харема само след като сте закупили билет за Топкапъ.

Така че, ако искате само в харема, пак ще трябва да платите всичките 95 лири. Измамна схема.

Разбира се, надявам се, че след като възстановяването приключи, ще бъде много по-интересно тук. Но процесът е дълъг ...

Коментирай