logo

Диви закони, които съществуват само в Северна Корея

Диви закони, които съществуват само в Северна Корея

Изглежда, че това е върхът на абсурда на тоталитарния режим на КНДР

Собствен интернет, нови баскетболни правила и абсолютна изолация от света. Изглежда, че това е върхът на абсурда на тоталитарния режим на КНДР. За съжаление цялата законодателна система тук е насочена към потискане волята на населението и въздигане на имиджа на владетеля.

Всички сме чували, че в Северна Корея са в сила строги забрани. Знаем и за туристи, попаднали в затвора заради неща, които всеки човек смята за съвсем нормални. Но в тази страна човек трябва да има много повече от едно наум. 

Вижте петте най-нелепи забрани, действащи в Северна Корея:

4 изненадващи правила за живота в Корея, които ще ви втрещят!

Забрана на вероизповеданията

В Северна Корея е забранено да се следва каквато и да е религия на законово ниво. Единственият, който може да бъде боготворен, е вождът Ким Чен Ир, който дори и след смъртта си остава официален държавен глава. За четене на Библията или Корана, разпространение на листовки или обикновена молитва тук можете не само да бъдете затворени до живот, но и екзекутирани. Това например се случи с жена, която раздаваше религиозна литература на улицата.

Класово разделение

Още преди раждането тук се решава изцяло съдбата на човек. Всички граждани на страната са разделени на три класи: ядрото, тези, които се колебаят и враговете. Първата включва целия политически и социален елит, който има предимства във всички сфери на живота. Тези хора могат самостоятелно да избират работата си, да получават висше образование и да заемат длъжности в държавната администрация

Втората класа са всъщност обикновените граждани на КНДР, които са обречени да бъдат обикновени работници. Те едва ли ще бъдат назначени за мениджъри или взети в сериозни организации.

Третата класа е най-злощастна. Това са не само престъпници, политически опоненти или активисти, но и техните семейства, деца, далечни роднини и дори близки познати. Тази група включва и жени, обидили владетеля на държавата, пише "Обозревател".


Забрана за напускане на страната

В продължение на много години хиляди граждани на Северна Корея се опитват да напуснат тоталитарната си родина и да намерят убежище в Китай или Южна Корея. Но малко хора имат късмета да го направят. Факт е, че законът забранява напускането на страната без официално разрешение от най-високо ниво. Граничарите могат да убиват на място онези, които се опитат да заобиколят това правило, без никакви последствия.


Забрана за вътрешно пътуване

Севернокорейските власти имат лошо отношение не само към външния туризъм, но и към вътрешния туризъм. За да пътувате извън родния си град, трябва да имате наистина сериозна причина и да получите разрешение. По принцип жителите на страната могат да пътуват през Северна Корея само за работа или обучение. Но дори и тогава само избрани граждани от висшата класа имат тази възможност.

 Как изглежда изоставеният курорт на Ким Чен-ун в Северна Корея, за който всички говорят?


Контрол на прическите

През 2013 г. на държавно ниво започна разработването и избирането на прически, които могат да се носят от гражданите на страната. В резултат на това бяха одобрени 18 женски и 10 мъжки варианта. Твърди се, че те са избрани от самия Ким Чен Ун. Между другото, омъжените жени трябва да съкратят дължината на косата си. Смята се, че подобна стъпка в контрола на модата противодейства на покварата на населението и проявите на неморално поведение.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Явно

Явно 23.03.2023 2:49

ЯВно законите са диви, защото са в Северна Корея. Когато обаче Япония забранява исляма и дори наказва строго разпространението му, тогва проблем няма! Точно както в щатите, когато негри полицаи убиха негър... Вял протест за няколко часа. Когато е бяха бели, шиб=те негри палиха страната три месеца!

Чукундур

Чукундур 23.03.2023 3:37

При нашия "зрял" социализъм: 1) Вероизповеданията разрешени, духовниците с пагони от ДС. 2) Класово разделение - активни борци и родата им срещу останалота част от населението, което не пазарува от представителни магазини с високо качество срещу 1/3 от цената и няма шанс за кариера.

Чукундур 2-ра серия

Чукундур 2-ра серия 23.03.2023 3:38

3) Забрана за напускане на страната - ба Запад само активните, другите са ОК да ходят до Съюза.; 4) Забрана за вътрешно пътуване - открити листове щом наближиш границата на 50км, иначе - марш обратно или в кауша.; 5) Контрол на прическите - стрижене нула номер и печати по краката ако са къси полите.

Чукундур 3-та серия

Чукундур 3-та серия 23.03.2023 3:39

Ало-у-у-у, каква е разликата, бе? Нали по един калъп (Московски, за забравилите) са правени. Героите на онова време и техните копелдаци все още управляват...

008

008 24.03.2023 5:35

Когато става въпрос за факти от Северна Корея, то те са "Диви закони"!!! А когато става въпросза същите порядки от времето на социализма в България гъзомийниците на столетницата ги наричат "Доброто старо време при управлението на Живков"!!!

ОцелялОтСДС-Чумата

ОцелялОтСДС-Чумата 24.03.2023 6:26

А ние нали 35 г. сме англо-краварска колония и всичко ни е "демократично" ,та сме цъфнали и вързали.Само Северна Корея не са оправили краварете.

дидо

дидо 24.03.2023 13:29

да ти вземат детето понеже е прочело по дебела книга ( истински случай от швеция и норвегия ) не е ли по диво ? или разни извратеняци да ти обучават детето сексуално ? или открито да те унищожават с препарати медицина и ваксини не е ли по диво

Дон Чичо

Дон Чичо 31.03.2023 15:54

Всичко това не е вярно, освен публичното проповядване на религии. Живея в Сингапур и съм бил два пъти в Северна Корея. Приветлив, работливи скромно живеещи хора. Интернет се контролира, но това е в много Азиатски държави. А това с прическите, "ме уби".