logo

Експерт съветва: Как да пренесем лекарствата си през граница, ако пътувате на почивка

Експерт съветва: Как да пренесем лекарствата си през граница, ако пътувате на почивка

Няма да имате проблеми на границата, ако знаете какви са митническите изисквания за различните медикаменти

Ако през лятната ваканция ще пътувате в чужбина и носите лекарства със себе си, не ги вадете от опаковките и не изхвърляйте листовките им, съветват от Агенция Митници.
 
Освен това предписаните лекарства задължително трябва да са придружени с рецепта.

Лекари от СЗО предупредиха: В Тайланд дебне смъртоносна болест!

Ако тръгвате на път за чужбина и са ви необходими лекарства, не се притеснявайте да ги вземете със себе си. Няма да имате проблеми на границата, ако знаете какви са митническите изисквания за различните медикаменти, обясни Вяра Генова от Агенция Митници:
 
„Тези лекарства, които се продават свободно в България могат да бъдат пренасяни без рецепта. Задължително рецепта е необходима за онези лекарства, които са по-тежки, по-специфични и се приемат само по предписание на лекар, включително такива, които са в инжекционна форма. Те също така трябва да са си в оригиналните опаковки, трябва да се носи или рецептата, или някакъв друг вид документ от лекар, в който се вижда, че лекарството е предписано, че е предписано на конкретния човек.“

От България можете да изнесете до 10 хиляди евро без да ги декларирате. Ако сумата е по-висока и пътувате до страна извън ЕС,  задължително се попълва декларация.

 Ако преди време фотоапаратът се е считал за скъпа техника и задължително се е декларирал  на границата, днес вече не е така. Свободно пренасяме всякакъв вид смарт устройства, лаптопи, видеокамери. Но ако носим специфично и скъпо оборудване, то се декларира.
 
„Има хора, които имат екзотични хобита, които изискват екипировка, например за гмуркане или пък за летене с парапланер. Особено, ако се пътува извън ЕС е хубаво тази екипировка да мине през процес на деклариране и обявяване. Стандартен документ е т.нар. АТА карнет, който всъщност се издава не от митницата, а от гарантираща организация, която е различна за всяка държава и се заплаща, защото е един вид застраховка“, обясни Вяра Генова.
 
Процедурата по издаването на АТА карнет е много по-опростена от учредяването на временен внос, което е еквивалентният митнически режим.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай