logo

Горивото евтино, но иначе скъпотия - ето какво трябва да знаете за Катар

Горивото евтино, но иначе скъпотия - ето какво трябва да знаете за Катар

Проверките на летището ще бъдат изключително щателни, така че проверете предварително какво можете да вземете със себе си

Световното първенство по футбол ще се проведе от 20 ноември до 18 декември 2022 г. в Катар. Независимо дали ще пътувате до страната, за да наблюдавате мачовете на живо, или ще си останете вкъщи и само ще я отбележите в списъка си за пътуване, ето кои са нещата, които трябва да знаете за нея.

Малък, богат и скъп
Въпреки че обхваща само 11 571 квадратни километра на Арабския полуостров, което е приблизително една десета от територията на България, благодарение на големите си петролни ресурси Катар е една от най-богатите страни в света. Numbeo посочва, че средната заплата в Катра е около 4000 евро, така че не е изненадващо, че разходите за живот са доста високи. Трябва да похарчите само 0,56 евро цента за литър бензин, но ще трябва да похарчите много пари за други неща. Чаша капучино в ресторант струва около 5,50 евро, кутия цигари около 6,63 евро, обяд за двама души около 55 евро, а средният месечен наем на гарсониера в центъра на града е около 1700 евро.

Алкохолът е забранен на повечето места
Пиянството на обществени места в Катар се наказва с високи глоби и затвор. Но в навечерието на футболното първенство властите смекчиха някои правила, свързани с консумацията на алкохолни напитки. Алкохол не може да се купува в магазини, а само в определени ресторанти, хотели и барове, които имат специално разрешение.

5 изненадващи факта за живота в Катар

Преди и след мачовете – но не и по време на тях, ще може да се купи бира вътре в стадиона, където ще се провеждат футболните мачове. В Доха ще бъде организирана специална фен зона, където ще се сервира алкохол за лица над 21 години. Винаги трябва да носите паспорт или друг официален документ, с който можете да докажете възрастта си. Властите посочиха, че цената на бирата ще бъде между 10 и 20 евро за чаша.

Забрана за наркотици
Катар е една от най-рестриктивните страни, когато става дума за незаконни наркотици. Притежаването, продажбата и употребата на канабис и дори някои болкоуспокояващи и успокоителни без рецепта са забранени. Неспазването на тези правила може да доведе до сурови наказания – от депортиране до години затвор. Проверките на летището ще бъдат изключително щателни, така че проверете предварително какво можете да вземете със себе си, особено ако страдате от определени медицински проблеми.

Без публични прояви на чувства
Въпреки че съжителството между мъж и жена, които не са женени, е забранено в Катар, несемейните хетеросексуални двойки все пак ще могат да споделят хотелска стая по време на Световното първенство. Сексът между две хомосексуални лица се наказва с лишаване от свобода от една до три години. Не се препоръчва публична демонстрация на нежност на улицата, независимо от семейното положение и сексуалната ориентация.

Подгответе се за топло време
Световното първенство в Катар е първото в историята, което няма да се проведе през май, юни или юли. Поради екстремно високите температури в тази част на годината, то беше преместено в Катар за ноември и декември, когато температурите са по-приятни, но все пак относително високи - средно между 21 и 26 градуса по Целзий. За да улеснят престоя на чужденците в страната, местните власти монтираха климатици на открито – по улици, стадиони и др.

Какво да облечем?
Туристическите сайтове на Катар препоръчват жените и мъжете да проявяват уважение към местната култура и да избягват дрехи, които разкриват твърде много кожа. От посетителите се изисква да избират дрехи, които покриват раменете и коленете на обществени места, особено ако посещават правителствени сгради, търговски центрове и други подобни. От друга страна, вътре в хотелите до басейна е обичайно да видите хора в оскъдно облекло като бански костюми.

Арабските мъже, които се кичат с цветя и си боядисват брадите

Как да се държим?
Дръжте се в Катар така, както бихте искали туристите да се държат във вашата страна. Бъдете учтиви във всички ситуации, уважавайте културните различия, не разпространявайте фалшиви слухове за страната в социалните медии и говорете с уважение за кралското семейство. Имайте предвид, че ругатните и показването на среден пръст, особено когато се обръщате към полицаи или други държавни служители, може да доведе до отвеждане в полицейското управление. Не се ръкувайте с хора от противоположния пол, освен ако ръката ви не е протегната първа. Избягвайте да снимате хора без предварително разрешение, да снимате военен персонал и религиозни места.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Краен

Краен 17.11.2022 15:46

Когато ходихме там да се съобразяваме с тях, те като дойдат тук пак ние да се съобразяваме с тях. Аре сиктир вече с тия арабели. То па само те имат права навсякъде и всички да им ходим на пръсти

Дон Периньон

Дон Периньон 17.11.2022 17:34

Ц.гани ! Нищо не става от тези хора.

Шибек

Шибек 17.11.2022 20:20

Грозновати са, защото повечето имат в рода си кръвосмешение. Това важи най вече за кралското семейство

Ами,

Ами, 18.11.2022 10:11

Арабският свят и нрави изобщо не ме привличат,че да губя време да го посещавам тези места.