logo

5 изненадващи факта за живота в Катар

5 изненадващи факта за живота в Катар

Малкото емирство в Персийския залив беше обявено за най-богатата страна в света през 2019 г.

Малкото емирство в Персийския залив беше обявено за най-богатата страна в света през 2019 г.

 Катар има третите по големина запаси на природен газ след Русия и Иран, а неговият БВП на глава от населението е два пъти по-голям от този на Обединеното кралство. Но жаждата за лукс в Катар е съчетана със строги ислямски ограничения - тук са забранени твърде разкриващите дрехи и сексът извън брака, а половината от сайтовете в интернет са блокирани поради порнография.

Какво друго изненадва местните традиции?

1. Те ​​не трябва да работят

Само 2,8 милиона души живеят в Катар. Освен това повечето от тях са чужденци, дошли да работят, а делът на коренното население е едва 13%. По правило това са заможни хора, които не трябва да си изкарват прехраната, защото държавата дели с тях приходите от продажбата на нефт и газ.

Още при раждането си гражданин на страната отваря сметка, в която емирството превежда 10 000 QAR (около 3 000 USD ). В бъдеще сметката се попълва и до навършване на пълнолетие всеки катарец става собственик на солиден капитал.

Има и друг източник на пасивен доход: за да отворите бизнес в Катар, трябва да имате местен спонсор, който получава част от печалбата без никакви инвестиции, просто поради факта на гражданството си. Ако катарците работят, то са на високо платени държавни позиции или в управлението на големи корпорации.

2. Те не плащат данъци

Всички жители на Катар са освободени от плащане на данъци - само компаниите ги плащат в размер на 10% от годишния си доход. Освен това гражданите на страната имат безплатни вода и ток, медицина и образование, могат да разчитат на безлихвени ипотечни кредити и по-високи заплати в сравнение с имигрантите.

3. Те не пият

В мюсюлманска страна има закон - на местните жители е забранено да пият алкохол, така че той не се продава в магазини и супермаркети. Чужденците могат да поръчат алкохол в ресторантите на хотелите или да закупят на единствения алкохолен пазар в Катар - Qatar Distribution Company.

Силните напитки се продават само на тези, които имат паспорт на друга държава и разрешение от работодателя, а заплатата надвишава 4000 QAR. Няма да можете да носите алкохол със себе си, той ще бъде взет при проверката на летището и ще бъде върнат само при заминаване от страната.

6 места, на които не бива да ходите след 35-годишна възраст

4. Сватбите им се делят на мъжки и женски

Традиционно за страните от Изтока, разделението по пол в Катар придоби необичайни форми: например в държавните институции и във всички болници има зони за жени и мъже и дори булката и младоженецът празнуват собствената си сватба поотделно. Мъжете се събират в сватбената палатка, поздравяват младоженеца и преминават към гала вечерята.

Жените празнуват това събитие в специални зали в хотелите. Те се черпят със сладкиши и танцуват, а когато булката излиза, тя е обсипана с пари. Младите се събират едва в самия край – младоженецът и най-близките му роднини идват за булката, всички се снимат, а след това се прибират.

Невероятни градове, наподобяващи Венеция, които си заслужава да посетите СНИМКИ

5. Мъжете решават вместо жените

Сключване на брак, започване на работа, пътуване - всичко това за катарските жени е възможно само с разрешението на мъжете настойници. Това могат да са баща, брат или съпруг. Официално правото на попечителство се разпростира върху момичета под 25-годишна възраст, но пътуването извън страната без съгласието на съпруга може да не бъде осъществено, независимо от възрастта.

Жените в Катар са три пъти по-малко от мъжете, главно защото повечето от посетителите са работници в строителни или петролни компании.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай