logo

И вие ли не можете да се наспите в хотела? Това е вашето спасение

И вие ли не можете да се наспите в хотела? Това е вашето спасение

За някои цялото пътуване може да бъде провалено от липса на сън, независимо колко релаксираща е била ваканцията

Най-накрая сте успели да заминете на почивка, но в първата нощ ви липсва добър сън. Да се наспите добре често е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено когато сте в нова среда. Като такава, първата нощ на почивка обикновено не включва осемте часа спокоен сън, за които всички жадуваме.

За някои цялото пътуване може да бъде провалено от липса на сън, независимо колко релаксираща е била ваканцията, която са планирали.

Експерти по съня предлагат някои стъпки, които пътуващите могат да предприемат, за да се наспят добре. От това да се наслаждавате на чаша вода с всяка напитка, която пиете, до настройка на климатика на 16 или 18 градуса и ядене на определени храни.

До тоалетната? Какво правят мъжете и какво жените, когато влязат в хотелската стая

- Един от акцентите на пътуването е да опитате нова кухня и да си починете малко. Опитайте се да се насладите на обилно хранене с много вълнуваща храна на обяд, вместо на вечеря, съветва Томас Хоег Райзенхус, експерт и консултант по съня, цитиран от "Дейли Мейл".

- Комплексната храна, консумирана непосредствено преди лягане, ще ангажира тялото да се опитва да я смила и ще ви задържи по-дълго в REM състояние на сън, където сънувате по-ярки сънища, като по този начин увеличавате риска от лоши сънища и прекъснат сън, казва Райзенхус.

Похапването на храни, богати на естествени вещества, стимулиращи съня, като мелатонин и магнезий, които насърчават съня и релаксацията на мускулите, е добър начин за стимулиране на циркадния ритъм, който регулира цикъла сън-събуждане, по време на почивка.

- Опитайте да хапнете купа череши до басейна или освежаващо смути от банан и ягоди за лека закуска със скрити ползи, предлага той.

Насладете се на чаша вода с всяка по-силна напитка
Да се ​​насладите на плодов коктейл или чаша вино е удоволствие, което мнозина очакват с нетърпение. Въпреки това, казва Райзенхус, докато алкохолът може да ви накара да се почувствате сънливи или да ви помогне да заспите по-бързо, той всъщност има стимулиращ и седативен ефект.

- Консумацията на алкохол постоянно се свързва с лошо качество и количество на съня, нарушавайки естествените цикли на съня. Да му се насладите по-рано през деня и да се отпуснете в часовете преди лягане е добър начин за почивка. Насладете се на алкохолна напитка на плажа, след това преминете към безалкохолни версии на коктейли за вечеря за всички вкусове и без главоболие, отбелязва той.

Друг съвет е да пиете чаша вода с всяка алкохолна напитка. Това означава, че няма да се дехидратирате, докато пиете.

- Хидратацията по време на ваканция е необходима за цялостното здраве, защото пътуването и новите климатични условия могат лесно да дехидратират тялото, което води до мудност и умора, а не това искате през спечеленото си свободно време - посочи той.

Придържайте се към обичайния си ритъм на събуждане и сън, но подремвайте


- Сънят определено е едно от най-големите предимства на почивката. Няма ранна сутрешна аларма, която да ви изтръгне от сънищата, което означава, че можете да спите до насита. Опитайте се да останете в рамките на час или два от обичайното време за събуждане и сън. По този начин, когато се приберете вкъщи, тялото няма да бъде твърде изхвърлено от рутината си, обяснява експертът.

Дори по време на ваканция постоянният сън и събуждане е добра идея, за да ви помогне да се почувствате по-отпочинали и енергични за предстоящия ден.

Наслаждаването на следобедната дрямка е още едно ваканционно удоволствие и действа върху естествения спад на енергията на тялото ни в ранния следобед.

- Използвайте свободното си време за следобеден сън и почивка на тялото си, просто се уверете, че не дремвате твърде късно през деня и не нарушавате режима на нощния си сън, добави той.

Настройте климатика на 16-18 градуса
- Ако имате възможност да платите за климатик в стаята си, направете го. 16-18 градуса е оптималната стайна температура за сън, така че възможността да контролирате температурата ще бъде благословия, особено когато посещавате по-топли дестинации, казва експертът по съня Стив Адамс.

Спете в дишащи памучни чаршафи и пижами, които ще позволят на въздуха да циркулира и да отвежда влагата далеч от тялото ви, отбелязва той.

Ако сте останали на слънце твърде дълго и имате слънчево изгаряне, не забравяйте да охладите стаята преди лягане.

- Оптималната температура за спане е около 16-18 градуса, а студените чаршафи ще осигурят добро усещане върху затоплената кожа, позволявайки ви да заспите щастливо, посочва Адамс.

Среда за сън като у дома

6 знака, че хотелската стая е зле почистена


- Нашите мозъци са настроени на по-чувствителен сън, когато сме в нова среда, така че сме по-"будни" - обясни Томас. Този биологичен отговор води до прекъсване на съня през първите няколко нощи на ново място.

- За да избегнете този проблем, добър трик е да повторите домашната среда за сън колкото е възможно повече. Ако обикновено спите на определена страна, спете от тази страна на леглото, когато сте далеч.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай