Случвало ли ви се е да опитате храна от самолет и да си помислите: „Уау, има вкус на картон“? Но преди да обвините главния готвач, помислете за това: вашите вкусови рецептори работят по различен начин, когато летите на почти 11 километра над морското равнище.
Първо, въздухът в кабината е сух, като в пустиня, само с около 12 процента влажност. Тази липса на влага може да изсуши носните ви кухини, което от своя страна влошава обонянието ви. И тъй като обонянието играе важна роля в нашето усещане за вкус, то може да направи храната по-малко ароматна и даже малко отвратителна, пише glasnews.bg.
Но това не е всичко. Ниското налягане и сухият въздух също могат да направят вкуса на солта и захарта по-малко интензивен, пише IFLScience. Проучване, поръчано от Lufthansa, установи, че вкусът на ястията е 30% недосолен и 20% по-малко сладък. Все едно си настинал и не усещаш нищо на вкус.
На каква височина летят самолетите и защо, каква опасност крие това?
Какво можете да направите, за да се насладите на храната си? Изберете богати на умами храни като домати, гъби и отлежало месо. Храните с високо съдържание на умами запазват вкуса си дори в сухия въздух в кабината. Ето защо авиокомпаниите започнаха да забелязват, че пътниците пият повече доматен сок по време на полети.
Но има и друг фактор, който трябва да се вземе предвид: шумът. Фоновият шум в кабините на самолета може да достигне 80 децибела, което е почти толкова силно, колкото електрически вакуум.
Проучванията показват, че силният шум може да повлияе на възприятието ни за вкус, особено сладко и солено. Така че, ако търсите пикантно лакомство, изберете пикантно ястие с много умами и може би го измийте с Блъди Мери.
Следващият път, когато трябва да летите осем часа с вечеря с лошо качество, запомнете този научен трик. Вкусовите ви рецептори ще ви благодарят. И може би този път дори ще се насладите на храната в самолета.