Истории за канибализъм и ухапвания от пираня: Обитател на Амазонската джунгла разказва как се живее в дивата природа

Истории за канибализъм и ухапвания от пираня: Обитател на Амазонската джунгла разказва как се живее в дивата природа

С един замах на своето мачете във водата Лайънъл Джеймс убива малка риба с размера на човешки пръст, която бързо грабва, за да използва като стръв за пираня или сом. Обитателят на Амазонската джунгла от Гвиана е ловък ловец, когото мнозина могат да разпознаят от риалити шоуто „Размяна на живот“ по Би Би Си. Тогава той се смени мястото с офис служител от Лондон, облече костюм за пръв път и научи какъв е животът в бетонната джунгла.

Обратно в своята страна, на поредна експедиция, той разказва на репортер на „Дейи Мейл“, че му харесали влаковете в Англия, къщите в Лондон му се сторили твърде малки, а рибата не била прясна. Джеймс може да подуши в супермаркета парчетата нарязана сьомга или треска много преди да ги види.

Туристка прекара над година в египетски затвор и разказа за ужасите, които е преживяла

Пъргавият 50-годишен мъж споделя, че преживяването било интересно, но не можело да го подмами да изостави живота си в джунглата и ежедневието, с което толкова е свикнал. Когато не е вкъщи при съпругата си, той е водач на телевизионните екипи за няколко популярни предавания като „Речни чудовища“, „Голи“ и „Страх“.

Името на Лайънъл Джеймс, който е баща на 7 деца, е напомняне за времето на британската окупация на Гвиана от 1796 до 1966 година. Той разказва, че се запознал с джунглата от много ранна възраст, когато родителите му изследвали непроходимите гори за каучукови дървета. Гумата, извличана от тях, можела да с продаде за добри пари преди навлизането на синтетичните материали, когато много малки предприятия в Гвиана били принудени да спрат да работят.

Родителите на Джеймс го научили кои растения са безопасни и кои не бива да се докосват, как да забелязва опасни животни, дебнещи в гората, и как да ги лови с лък и стрели. Той предал същото знание на децата си – 4 момчета и 3 момичета. Казва, че умението да ловиш все още е ценно като човек, живеещ в племе. Той е макуши – едно от 9-те племена в Гвиана.

Той разкрива, че преди стотици години е имало големи битки между племената, а селото му е било нападано от войнствените кариби. Той очевидно има влечение към историята и с готовност разказва вълнуващи случки от миналото.

„Карибите дошли с тояги и оръжия и удряли по главата. Те избивали мъжете, отвличали жените и сготвяли децата за ядене. Хората от моето племе не можели да защитят жените и децата, затова сме потърсили отрова, скоято да отровим карибите и да направим смъртоносно оръжие. Преди те да дойдат в Гвиана ние сме били мирен народ“, разказва той.

Той разкрива, че името на селото му – Сурама, което звучи доста приятно, всъщност означава „човешко тяло горящо на огън“ – в памет на онези, които загинали от ръцете на нахлулите канибали.

За щастие Джеймс се е родил много след това кръвопролитие и единствените рани от битка, които може да покаже, са няколко белега от пирани по краката си. Премеждията с едни от най-опасните риби не са го отказали от риболова и това си остава едно от основните му хобита.

Черно злато предотвратява затлъстяването

Коментирайки факта, че рибата в Англия мирише лошо, той отбелязва, че е шокиран от количеството алергии, които хората в западния свят имат. „Удивително е, някои хора не могат да ядат дори тиква, те са алергични към толкова много неща. Ние сме много по-корави тук“, посочва той.

Неговото любимо ястие е лаба – голям гризач, който може да тежи до 13 кг. Крехкото му месо имало вкус на заешко.

Местата с най-фотогенични пейзажи, които просто са създадени за Инстаграм

Обобщавайки живота в джуглата, той заключава: „В развитите държави хората трябва да плащат за електричество и вода. За нас тук животът е прост. Ние можем да живеем безплатно“. След което се отправя на лов за пираня за вечеря с въдица, направена от клон на дърво.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай