logo

Изумителни факти за туарегите, чиито мъже получават само една камила след развода

Изумителни факти за туарегите, чиито мъже получават само една камила след развода

Те не могат да се хранят и пред тъщите си, това се смята за много лошо възпитание

Ако нищо конкретно не ви идва на ум, когато чуете думата „туарег“, тази статия е точно за вас. Туарегите са народ, който живее в Северна Африка, основно в Сахара. Можете да ги срещнете в Либия, Алжир, Нигер, Мали и Буркина Фасо.

Но ако си мислите, че животът и културата им са типични за тази част на света, много се лъжете. Туарегите са мюсюлмани, но техните обичаи и порядки могат да ви шокират.

Животът на този народ, при който жените имат водеща роля, а мъжете трябва да работят и да забулват лицата си, е пълен с неочаквани неща.

Женският остров Кихну – последният истински матриархат в Европа

Вижте най-изумителните факти от ежедневието и културата на туарегите:

- Те са голяма берберска етническа група и нямат собствена държава. Живеят на територията на няколко държави в Северна и Западна Африка, включително Мали и Алжир, и в пустинята Сахара.

- Смята се, че са много смели хора и не се страхуват от препятствия (затова и автомобилът на „Фолксваген“ – „Туарег“, е кръстен на тях).

- Традиционно носят дрехи в цвят индиго. Тъй като тези дрехи леко оцветяват кожата им, ги наричат сини хора.

- В обществото на туарегите жените са високо уважавани защото те са носители на социалния статус, те наследяват добитъка и имуществото, те могат да поискат развод и дорида изгонят бившия си мъж от дома.

Много често една камила е единственото нещо, което мъжът получава след развода, съобщава Brightside.me.

- Родителите и техните деца (без баби, дядовци и братовчеди) живеят в шатра, наречена на омъжената жена, която я притежава.

- Много туареги имат митове за жени предци, които са създатели на традиции. Една от тях е Тугурмат, която се била в битката на връх Багзан в платото Аир. Нейните дъщери-близначки били първите лечители, лекуващи с билки.

- Основната причина, поради която жените са толкова важни в туарегското общество, е, че те са наследници на великата кралица Тин Хинан. Според легендата, тя обединила племената и станала майка на туарегския народ.

- Туарегите са матрилинейни, което означава, че прих кръвната линия се проследява по женска линия.

- Женската кръвна линия се счита за по-силна, затова мъжете завещават нещата си не на синовете си, а на синовете на техните сестри.

- Жените туареги имат много свобода и предимства. За разлика от жените в другите мюсюлмански общности, те не трябва да крият лицата си на публично място.

- Жените не работят в пустинята и не пасат добитък, а само събират реколтата.

- Мъжете туареги трябва да покриват лицето си с шал през целия си живот. Той ги пази от пясъчните ветрове в Сахара и са символ на тяхната идентичност.

- Фактът, че покриват лицата си и държат очите си отворени, има и символично значение – те вярват, че това е защита от зли сили.

- Освен това мъжете могат да вдигнат шала нависоко и да покрият носа и устата – това е израз на уважение към по високопоставените, възрастните и роднините.

- Счита се за много обидно мъж да яде пред жена, която не е негова партньорка. Мъжете не могат да се хранят и пред тъщите си, това се смята за много лошо възпитание. Ако това случайно стане, мъжът трябва да се обърне с гръб към тъща си и да приключи с яденето.

- Мъжете най-често пасат добитък, но това невинаги е достатъчно за изкарване на прехраната. Затова те придружават кервани, търгуват и изработват предмети за туристите.

- Туарегите вярват, че когато се роди дете, то има много силна връзка със света на духовете. За да се прекъсне тази връзка, една седмица след раждане косата му се обръсва и му се дава тайно име на езика тамашек. А в джамията му се дава арабско име от Корана.

- Въпреки че туарегите се заселват в градовете и ентусиазирано си взаимодействат с модерния свят, тяхното общество традиционно е феодално и разделено – от благородници през духовници, васали, занаятчии до обикновени работници (които някога са били роби).

- Това разделение е много важно, когато трябва да се избира съпруг. Обикновено туарегите се женят за кора от същата класа, за предпочитане близки роднини.

- За да привлече вниманието на девойка, мъжът трябва да има талант за писане на поезия и създаване на поеми за жената, която харесва. Мъжете прекарват часове в избиране на най-изящните думи, надявайки се да спечелят тази жена.

- Една от най-важните церемонии в живота на туарегите е пиенето на чай. Има много суетене, правила и ритуали, свързани с него. Те пият чай след всяко хранене и това е сигнал, че е време за дрямка.

- Смята се за много грубо да сте на гости у някого и да не изпиете поне една чаша чай. Ако изпиете три, домакините ви ще бъдат много щастливи.

Запознайте се с тробрианките - момичетата, които бият и осакатяват мъжете си от любов!

- Туарегите казват, че първата поднесена чаша е горчива като живота – вкусът на китайския зелен чай не се смесва с вода. Втората е сладка като любовта – добавят повече захар и чаят вече не е толкова силен. Третата е лека като дъха на смъртта – тя е почти само вода с малко захар.

- Макар че традициите и обичаите им са много силни, те са отворени към света. Всеки може да посети музикалните и културните им събития и да чуе някои изпълнители.

- През 2015 г. беше пуснат първият музикален драматичен филм на езика тамашек, разказващ историята на туарегски музикант.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай