logo

Как да се държите правилно по време на турбулентност в самолета

Как да се държите правилно по време на турбулентност в самолета

Това преживяване може да бъде достатъчно неприятно дори и за такива, които вече имат опит и не се страхуват да летят

Нервността, която изпитвате няколко дни преди предполагаемия полет, задъхването, потенето и треперенето по време на самото излитане - всички тези симптоми говорят за това, че имате аерофобия или по-просто казано - страх да летите на самолет.

За да не доведе първото ви пътуване до задълбочаване на страховете ви, съветваме да изучите особеностите на това как трябва да се държите по време на борда.  

Чували ли сте за тайните стаи в самолетите?

Едно от особено важните неща, които трябва да научите, е какво да правите, ако възникне турбулентност. Това преживяване може да бъде достатъчно неприятно дори и за такива, които вече имат опит и не се страхуват. Но ето и няколко важни правила. 

Например - има значение кои места сте избрали за вашия полет. 

Няма какво да ви лъжем - нито едно място в самолета не се смята за потенциално безопасно. Но все пак може да намерите вашата комфортна зона. Добре е да сядате до прозорците или пък до крилата. Съветваме ви да избягвате пространствата до аварийните изходи.

По време на турбулентност останете на креслото си, за да не ви завари този момент прави, посетете тоалетните малко след излитането и се старайте да пиете по-малко течности. 

Вслушайте се в това, което казват пилотите и стюардесите, задължително пристягайте коланите си, след като седнете на мястото си. Това ще ви помогне да избегнете възможни травми по време на турбулентност. Обикновено за нея се съобщава по-рано, но има и случаи, когато този процес започва внезапно. 

Предметите, които няма как да се закрепят, е по-добре да оставите настрани или да приберете в багажа си. Не дръжте нищо на помощната си масичка, нито напитки, нито храни - няма да бъде никак приятно, ако се изгорите. 

Релаксирайте или поне се опитайте да се успокоите, колкото и да е трудно това. Може да го направите със специална техника на дишането или какъвто и да е друг метод, който ви успокоява. 

Старайте да съхраните дишането си нормално. Паниката е причина за ускоряване на дихателния ритъм или пък го забавя - и в двата случая това ще ви донесе дискомфорт. Всичко това още повече ще увеличи вълнението. 

Пет полезни трика за пътуване, познати само на стюардесите

Отпуснете тялото и мускулите си. Напрежението ис тягането могат да ви навредят. 
Използвайте и психологически техники. Например, представете си, че вече сте на дългочаканата от вас почивка или пък си мислете за нещо хубаво. 

Важно правило, също така, е да овлажнявате кожата си и да пиете достатъчно чиста вода по време на полет. 

Присъщият за самолетните полети сух въздух влияе върху физическото състояние на пътниците, предизвиква спазъм за повръщане, обезводняване и болки в главата. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай