logo

Как пропадна „раят над облаците“ в Япония

Как пропадна „раят над облаците“ в Япония

Комплексът от апартаменти подслонявал 15 000 души и се считал за върховен лукс

Японската префектура Ивате гледа към Тихия океан на изток и е характерна със своите назъбени скали и плажове по крайбрежието. Величествените скали на Ивате се издигат на 200 метра над морското равнище, а близката планина се извисява на 2000 метра.

Непокътнатите пейзажи на Ивате могат да ви спрат дъха.

В тази префектура имало село, наречено Мацуо, което сега е част от град Хачимантай. Село Мацуо някога било наричано „рай над облаците“. Там се намирала мина за желязо и сяра, която работела на пълни обороти.

Какви ужасии откриха учените на дъното на „адския кладенец“ Бархаут ВИДЕО

Мината Мацуо отворила през 1914 г. на платото Хачимантай в планината Оу на остров Хоншу. Районът е вулканичен и има богати залежи на сяра, но е на отдалечено място и било трудно да се транспортира изваденото от мината.

През 1882 г. местни жители открили в района железни пирити и през 1911 г. компания от Йокохама започнала разработването на мината в подножието на връх Хигаши-Хачимантай. През 1934 г. било направено разширение на железопътната мрежа, което стигнало близо до мината.

 

Село Мацуо било построено, за да живеят в него работниците от мината за сяра. Бетонният комплекс от апартаменти подслонявал около 15 000 души и за своето време се считал за луксозно жилище с централно отопление, тоалетни с казанчета и шахти за боклук.

„Облаците“ представляват мъглата, която често покрива Мацуо и кара селото буквално да изчезва.

Някога мината Мацуо давала 30% от добива на сяра в Япония и 15% - на пирит. Тя се гордеела с факта, че има най-висока производителност на целия азиатски континент. През 50-те години тя била третата най-голяма мина в Япония за желязна руда и сяра. През 60-те години търсенето на сяра намаляло, тъй като веществото започнало да се добива като вторичен продукт при рафинирането на нефт. Заедно с вноса на евтино желязо, това довело да западане на мината.

 

През 1969 г. компанията не могла да избегне банкрута, оставяйки местните хора без препитание. В крайна сметка мината затворила през 1972 г. 11-те сгради, които някога били пълни с живот, били оставени да се рушат.

Изумителният хотел на върха на планината, в който можете да спите безплатно

Село Мацуо било изоставено и в него вече няма жива душа. Селището, заедно с неговите машини, апартаменти и училища, се е превърнало в истински призрачен град. Това са останките от някогашния живот, кипящ в мините на Мацуо.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай