Какви ужасии откриха учените на дъното на „адския кладенец“ Бархаут ВИДЕО

Какви ужасии откриха учените на дъното на „адския кладенец“ Бархаут ВИДЕО

Местните хора го описват като затвор за джинове, който им носи лош късмет

Екип от пещерни изследователи от Оман бяха първите хора, спуснали се на дъното на дълбокия 112 метра „Адски кладенец“ в Йемен. За него местните хора вярват, че е населена с духове порта към подземния свят.

Естествено възникналата карстова фуния, официално известна като Кладенеца Бархаут, има зловещо изглеждащ кръгъл вход, широк 30 метра в диаметър. Той се намира в средата на пустинята в провинция Ал Махра в Източен Йемен, близо до границата с Оман.

В миналото изследователи аматьори са влизали в страховитата дупка, но до миналата година не беше известно някой да е стигал чак до дъното ѝ.

Хора пътуват стотици километри, за да зърнат Синьото око на Албания

През 2021 г. група от 10 изследователи от Оманския екип за пещерни изследвания проучи Кладенеца Бархаур с помощта на система от въжета, която спусна надолу 8 души от екипа, а двама останаха отгоре. Малка група наблюдатели се беше събрала да наблюдава събитието, въпреки страшните легенди, които местните разказват за дупката.

 

„Чувствахме, че това е нещо, което ще разкрие едно ново чудо и част от историята на Йемен“, заяви пред AFP проф. Мохамед Ал Кинди, един от членовете на екипа.

Точната възраст на Кладенеца Бархаут не е известна, но е много вероятно да е милиони години.

Появили са се много местни митове, които обяснява възникването на дупката. Повечето я описват като затвор за джинове, което е причина за лош късмет. Някои хора вярват и че ако се приближат твърде близо, дупката може да ги издърпа навътре. Други твърдят, че зеещият отвор е супервулкан, способен да унищожи Земята, съобщава AFP.

В миналото хората са съобщавали за ужасна миризма, носеща се от голямата дупка – нещо, което дало повод за твърдения, че тя е порта към ада, а оттам и за начина, по който я наричат.

 

В действителност Кладенецът Бархаут е доста типична карстова фуния.

Когато пещерните изследователи се спуснали в нея, те стъпили на неравен назъбен под, покрити със сталагмити, някои от които стигали 9 метра височина, съобщава оманският Muscat Daily. Част от пода била покрита с пещерни перли – образувания в пещерите, подобни на сталактитите и сталагмитите, които се образъват от постепенно натрупване на минерали от капещата вода.

Пещерните перли са рядко явление и се образуват само върху тези части от пода, които са напълно равни.

В дупката екипът открил, че водата тече от няколко дупки в стените на около 65 метра под земната повърхност, създавайки малки водопади. Оттам идва и капещата вода.

Мистериозната водна дупка в Португалия, която пленява въображението на туристите ВИДЕО

Изследователите видели змии, жаби и буболечки в пещерната система, както и няколко мъртви животни, основно птици, които явно са паднали в ямата. Явно гниещите тела са причината за ужасната воня, усетена от местните, макар че според изследователите нямало някаква непоносима миризма вътре в дупката.

 

Екипът взел проби, които биха могли да разкрият още информация за фунията и как тя се е образувала. За изненада на мнозина, те не открили никакви джинове или проходи към ада.

Източник: livescience.com

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

лада

лада 05.01.2022 10:24

Смели хора, на тях дължим много.

bastunov

bastunov 05.01.2022 16:02

На Боеко Педала от Банки да му го начукам